ريا


يكي ديگر از دردناك ترين عارضه هايي كه موجب بطلان عمل انسان مي گردد، صفت رذيله ريا مي باشد كه انسان را تا مرز شرك مي برد.

ريا در عبادت از نظر روايات اسلامي شرك محسوب مي شود و هر كس عبادات و كارهاي خوب خود را به خاطر مردم انجام دهد، عمل او شرك آلود مي باشد.

كسي كه اعمالش را به منظور خوشايند ديگران انجام دهد، بدون ترديد، عملش با ريا همراه است و چنين عملي شرك محسوب مي شود.

مولاي بزرگوار، امام صادق عليه السلام مي فرمايند:

«هر گونه ريايي شرك است. هر كس براي مردم كار كند، پاداشش به عهده ي مردم است و هر كه براي خدا كار كند ثوابش بر خدا است.» [1] .

ملاحظه مي شود كه شخص رياكار در معرض خطر بزرگي قرار دارد و علاوه بر اينكه نتيجه ي زحمات او به هدر مي رود، به عنوان يك مشرك نيز مورد خطاب قرار مي گيرد.

شرك در عبادت اگر دامنگير انسان شود، فرد مشكل بتواند خود را نجات دهد.

عبادتي باارزش است كه خالص براي خداي متعال باشد و انسان به قصد نزديكي به خدا آنها را انجام داده باشد.

خداوند متعال در سوره كهف، آيه 110، مي فرمايد:

فمن كان يرجوا لقاء ربه فليعمل عملا صالحا و لا يشرك بعبادة ربه أحدا

«پس هر كس اميد ديدار پروردگارش را دارد، بايد كاري شايسته كند و هيچكس را شريك پروردگارش قرار ندهد.»



[ صفحه 177]



پيامبر بزرگوار صلي الله عليه و آله و سلم در تفسير اين آيه شريفه مي فرمايند:

«هر كس براي خودنمايي به مردم نماز گزارد، مشرك است... و هر كس يكي از فرمان هاي خدا را براي خودنمايي به مردم بجاي آورد، مشرك است.» [2] .

ريا در عمل انسان چنان مخفيانه عمل مي كند، كه انسان رياكارانه بودن آن را به آساني نمي تواند تشخيص دهد؛ زيرا انسان تصور مي كند كه همه اعمالش را براساس رضايت خداي متعال انجام داده است، اما اگر ذره اي ريا در عمل خود مشاهده كند، درخواهد يافت كه به عمل ريا گرفتار گرديده است.

مولاي بزرگوار، امام حسن عسكري عليه السلام مي فرمايند:

«نفوذ شرك در قلب انسانها، پنهان تر از حركت مورچه سياهي مي باشد كه در شب تيره و تاريك روي گليم سياهي راه برود.» [3] .

بدين ترتيب مي توان دريافت كه عمل ريا، تا چه اندازه مخفيانه در رفتار انسان مي تواند ظاهر شود كه حتي خود فرد از آن آگاهي نداشته باشد.

بايد توجه داشت كسي كه ذره اي از عملش با اخلاص نباشد و رياكارانه صورت پذيرد، مورد عتاب خداوند متعال قرار خواهد گرفت.

مولاي بزرگوار، امام صادق عليه السلام در روايت ارزنده اي مي فرمايند:

خداي عزوجل مي فرمايد:

«من بهترين شريكم، هر كس در عملي كه انجام مي دهد، ديگري را شريك من سازد، از او نپذيرم، جز عملي كه خالص براي من باشد.» [4] .

هرگاه عمل انسان بدون ريا باشد و فرد اعمال خود را خالص براي خدا انجام دهد، ايمانش رو به كمال مي رود و در غير اين صورت ايمان او نيز رو به نقصان خواهد گذاشت.

مولاي بزرگوار، اميرالمؤمنين عليه السلام مي فرمايند:



[ صفحه 178]



«ايمان بنده كامل نمي گردد مگر اينكه هر كه را دوست مي دارد، براي خدا باشد و هر كه را نيز دشمن مي دارد، براي خدا باشد.» [5] .

بايد دانست كه شخص رياكار، آثار رفتارش از عملش نمايان است و افراد، به سهولت فرد رياكار را مورد شناسايي قرار مي دهند. اما گاهي ممكن است فرد در خفا دست به ريا بزند در اين صورت نيز اثر اعمال او از بين مي رود و به عنوان فردي رياكار و مشرك جلوه گر مي شود.

بنابراين افراد رياكار همواره بايد مواظب و مراقب رفتار ناهنجار خود باشند و نگذارند به خاطر يك عمل رياكارانه، تمام اعمال آنها باطل گردد و بايد توجه داشته باشند كه هيچ عملي از كسي پذيرفته نمي شود مگر اينكه با اخلاص باشد.

مولاي بزرگوار، اميرالمؤمنين عليه السلام مي فرمايند:

«هيچ عملي از تو در پيشگاه خداوند مورد قبول واقع نمي شود، مگر اينكه آن را با اخلاص انجام داده باشي.» [6] .

و نيز فرموده اند:

«خوشا به حال كسي كه علم و عملش، دوستي و دشمنيش، داد و ستدش، سخن گفتن و سكوتش، رفتار و كردارش خالص براي خداي عزوجل باشد.» [7] .

بنابراين انسان همواره بايد سعي نمايد كه در كار خود اخلاص داشته باشد و بدين وسيله تلاش نمايد خود را از بيماري مهلك ريا، رهايي بخشد و عمل خود را خالصانه براي خدا انجام دهد. در اين صورت است كه به اجر معنوي خواهد رسيد.

فرد رياكار همواره بايد با مطالعه درون خويش، تصميم بگيرد كه خصايص رياكارانه را از بين ببرد. شخص رياكار بايد رهنمودهايي را كه از سوي ائمه معصومين عليهم السلام ارائه گرديده، چراغ راه خويش قرار دهد و از خداوند متعال درخواست نمايد كه او را در از بين بردن اين



[ صفحه 179]



بيماري ياري كند.

رهنمود ارزنده مولاي بزرگوار، امام صادق عليه السلام مي تواند راهنماي بسيار خوبي براي زدودن اعمال رياكارانه انسانها باشد.

آن بزرگوار مي فرمايند:

«با عمل خود در مقابل مخلوقاتي كه قدرت ندارد كسي را زنده كند و يا بميراند، و هيچگونه توانايي ندارد كه تو را از چيزي بي نياز كند، ريا مكن.

ريا درختي است كه ميوه و ثمره آن، شرك پنهاني است و ريشه و منشاء آن نفاق است. روز قيامت به شخص منافق كه رياكار است گفته مي شود:

اجر و مزد خود را از كسي بگير كه براي او عمل كردي.

پس هنگام عبادت و طاعت متوجه باش كه براي چه كسي عبادت مي كني و چه كسي را مي خواني و به كه اميدوار هستي و از كه مي ترسي و بدان كه تو نمي تواني چيزي را از ضمير و فكر خود، از پروردگار متعال پنهان بداري و از آنچه در دل داري خداوند آگاه است و تو خودت را فريب مي دهي.

خداوند عزوجل مي فرمايد:

يخادعون الله و الذين آمنوا و ما يخدعون الا انفسهم و ما يشعرون (بقره، 9)

«(رياكاران فكر مي كنند) خدا و ايمان آورندگان را فريب مي دهند در صورتي كه آنها به جز خود، كس ديگري را فريب نمي دهند و آنان (بر اين كار خود) آگاهي ندارند.» [8] .


پاورقي

[1] كل رياء شرك. انه من عمل للناس كان ثوابه علي الناس و من عمل لله كان ثوابه علي الله (اصول كافي، ج 3، ص 401).

[2] من صلي مراءاة الناس فهو مشرك... و من عمل عملا مما أمر الله به مراءاة الناس فهو مشرك (گزيده ميزان الحكمه، ج 1، ص 411).

[3] الاشراك في الناس أخفي من دبيب النمل علي المسح الاسود في الليلة المظلمة (الحديث، ج 2، ص 171).

[4] انا خير شريك من اشرك معي غيري في عمل عمله لم اقبله الا ما كان لي خالصا (همان، ج 3، ص 403).

[5] لا يكمل ايمان عبد حتي يحب من احبه لله و يبغض من ابغضه لله (غررالحكم، ص 852).

[6] انك لا يتقبل من عملك الا ما اخلصت فيه (الحديث، ج 1، ص 29).

[7] فطوبي لمن اخلص لله عمله و علمه و حبه و بغضه و اخذه و تركه و كلامه و صمته و فعله و قوله (همان، ج 3، ص 371).

[8] لا تراء بعملك من لا يحيي و لا يميت (و يميت) و لا يغني عنك شيئا. و الرياء شجرة لا تثمر الا الشرك الخفي، و اصلها النفاق، يقال للمرائي يوم القيامة خذ ثواب عملك ممن اشركته معي (ممن عملت له)، فانظر من تعبد و تدعو و من ترجو و من تخاف. و اعلم انك لا تقدر علي اخفاء شي ء من باطنك عليه تعالي، و تصير مخدوعا بنفسك. قال الله عزوجل: «يخادعون الله و الذين آمنوا و ما يخدعون الا انفسهم و ما يشعرون» (مصباح الشريعه، ص 208).


بازگشت