تحصيل طهارت


به تصريح برخي روايات، طهارت از كليدهاي نماز است... انسان خردورز بايد درباره ي حقيقت و دستاورد طهارت بينديشد و چون دريافت كه سعادت پيدا و پنهان در نظافت و پاكيزگي است، در امور سه گانه ي زير تأمل كند:

1. در آيات قرآن كريم درباره ي پاكيزگي، به ويژه در آيه ي: (ما يريد الله ليجعل عليكم من حرج و لكن يريد ليطهركم؛ خدا نمي خواهد بر شما تنگ بگيرد، ليكن مي خواهد شما را پاك كند) [1] و همچنين آيه ي: (والله يحب المطهرين؛ و خداوند پاكي ورزان را دوست مي دارد). [2] .

2. معناي «محبت» ذات اقدس خداوند و اين كه ره آورد محبت و دوستي، برافكندن پرده ها و حجاب ها از دل بنده است و آدمي در سايه ي اين خرق حجاب، به نور و سعادت دست مي يابد.

3. در معناي حديث شريف «الطهور نصف الإيمان؛ پاكيزگي نيمي از ايمان است». [3] .



[ صفحه 46]



آنگاه از مجموع اين تأمل ها در مي يابد كه مراد از طهور [كه نيمي از ايمان تلقي شده] پاك شدن از همه ي عوامل ناپاكي و آلودگي درون و بيرون آدمي است و نيمه ي ديگر ايمان، آراستن جان به فضايل ظاهري و باطني است.

در مقام تمثيل مي توان گفت؛ ايمان بدن به دو چيز است: يكي تأمين پاكيزگي آن به وسيله ي وضو و پرهيز از گناهان و ديگري آراستن آن به بوي خوش و كارهاي نيك.

همچنين ايمان قلب در گرو دو چيز است: يكي پاكسازي آن از اخلاق ناپسند و زشت و ديگري آراستن آن به اخلاق خدايي.

نيز ايمان سر و نهان آدمي مرهون دو امر است: يكي فراموشي آنچه غير خدا است و ديگري آراستن آن به ياد خدا و به عبارت ديگر، به نفي موهوم و صحو معلوم و پرده برداري از حجاب هاي جمال.


پاورقي

[1] سوره ي مائده (5)، آيه ي 6.

[2] سوره ي توبه (9)، آيه ي 108.

[3] وسايل الشيعة، باب وضو.


بازگشت