مفاد و معناي هيئت و حال و ذكر سجود و فرق «تسبيح» و «تحميد» در ركوع و سجود


در حديث است كه چون نازل شد: فسبح باسم ربك العظيم، [1] رسول خدا فرمود: «اين را در ركوع قرار دهيد.» و چون نازل شد قول خداي تعالي: سبح اسم ربك الاعلي، [2] فرمود: «اين را در سجود خود قرار دهيد.» [3] .

و در حديث شريف كافي است كه: «اول اسمي را كه خداوند براي خود اتخاذ فرمود «العلي» و «العظيم» بود.» [4] و شايد «العلي» اول در اسماء ذاتيه باشد، و «العظيم» اول در اسماء صفاتيه.

و بدان كه در سجود، چون ساير اوضاع صلاتي، هيئتي و حالي و ذكري



[ صفحه 360]



و سري است. و اين امور براي كمل طوري است كه در اين رساله بيان آن اشارت شده، و تفصيلا بي تناسب است. و از براي متوسطين هيئت آن ارائه خاكساري و ترك استكبار و خودبيني است.و ارغام انف، كه از مستحباب مؤكده بلكه ترك آن خلاف احتياط است، اظهار كمال تخضع و تذلل و فروتني است؛ و نيز توجه به اصل خويش و يادآوري از نشئه خوداست. و رؤساي اعضاي ظاهره، كه محال ادراك و ظهور تحريك و قدرت است كه همين هفت يا هشت عضو است، بر زمين مذلت و مسكنت نهادن علامت تسليم تام و تقديم تمام قواي خود است و خارج شدن از خطيئه ي آدميه است.

و چون تذكر اين معاني در قلب قوي شد، كم كم قلب از آن منفعل شده حالي دست دهد كه آن حالت فرار از خود و ترك خودبيني است؛ و نتيجه ي اين حال، حصول حالت انس است؛ و دنباله ي آن، خلوت تام حاصل شود و محبت كلي پيدا شود.

و اما ذكر سجده، متقوم از تسبيح كه تنزيه از توصيف و قيام به امر است، يا تنزيه از تكثير اسمائي است؛ يا تنزيه از توحيد است؛ چه كه توحيد «تفعيل» است، و آن از كثرت به وحدت رفتن است؛ و اين خالي از شائبه ي تكثير و تشريك نيست؛ چنانچه توصيف به علو ذاتي و تحميد نيز خالي از شائبه ي اين معاني نيست.

و «العلي» از اسماء ذاتيه است. و به حسب روايت كافي، اول اسمي است كه حق براي خود اتخاذ فرموده؛ يعني، اول تجلي ذات براي خود است. و عبد سالك چون از خود در اين مقام فاني شد و ترك عالم و آنچه در آن است نمود، مفتخر به اين تجلي ذاتي شود.

و بدان كه چون ركوع اول و سجود ثاني است، تسبيح و تحميد در آنها فرقها دارد. و نيز «رب» در آن دو مقام، فرق دارد؛ زيرا كه «رب» چنانچه اهل معرفت گفته اند، از اسماء ذاتيه و صفاتيه و افعاليه است به سه اعتبار. بنابراين، «رب» در الحمد لله رب العالمين از اسماء فعليه شايد باشد به مناسبت مقام قيام، كه مقام توحيد افعالي است؛ و در ركوع از اسماء صفاتيه است به



[ صفحه 361]



مناسبت اينكه ركوع مقام توحيد صفات است؛ و در سجود از اسماء ذاتيه است به مناسبت آن كه سجود مقام توحيد ذات است. و «تسبيح» و «تحميد» نيز در هر يك از مقامات واقع شد، مربوط به آن مقام است. [5] .


پاورقي

[1] «پس نام پروردگار بزرگ خود را تسبيح گوي.» (واقعه / 74).

[2] «نام برتر پروردگارت را تسبيح گوي.» (اعلي / 1).

[3] مجمع البيان، ج 9، ص 224. در ذيل آيه ي 74 سوره ي «واقعه».

[4] اصول كافي، ج 1، ص 153، «كتاب التوحيد»، «باب حدوث الاسماء»، حديث 2.

[5] در نسخه ي خطي، قبل از آغاز فصل چهارم، حضرت امام مطلبي نزديك به دو صفحه با عنوان «تنبيه عرفاني» مرقوم فرموده اند، اما سپس به علامت حذف بر روي اين قسمت قلم كشيده و در حاشيه مرقوم فرموده اند: اين تنبيه زياد است و بايد محو شود تا آخر. در استنساخ مجدد كتاب نيز اين قسمت موجود نيست؛ اما مطلب مزبور در چاپهاي قبلي اين كتاب درج گرديده است. در اين چاپ اين قسمت حذف گرديد.


بازگشت