مقدمه


نماز ميدان فراخ و عرصه ي پهناوري است كه روح و انديشه ي انسان در آن وسعت مي يابد و به گستردگي آن فرصت پرواز پيدا مي كند. نماز به عنوان تجلي نهاد عبادي دين و نمود بندگي انسان مسلمان، در عصرهاي مختلف ميان نسلهاي مسلمانان با قوميت ها، فرهنگ ها و جغرافياي متفاوت، پديدآور عالي ترين و فاخرترين نمونه هاي فرهنگي، هنري و معماري بوده است كه خود بستر ظهور ماندگارترين حركتهاي اصيل اسلامي، انساني در حوزه هاي سياست، اجتماع، فرهنگ و اقتصاد شده است.

با آنكه در دورانهاي مختلف، گرايش ها و باورها در معرض تعرض انديشه هاي بيگانه و يا تحت فشار فرهنگهاي مهاجم قرار گرفته و در رفتار و كردار و عواطف آحاد مردم تأثيرگذاشته است، اما هيچگاه شعله هاي اعتقاد و ايمان به خدا و راهبران الهي در دل مردم افسرده نشده است و معالم هدايت و شعائر ديني در كانون هاي قدسي آن همچون مساجد و حرم هاي مطهر به خاموشي و خمودي نگرائيده است. در اوج فشار و هجوم، رويشي تازه از ايمان و اعتقاد در ميان مسلمانان مخصوصاً نسل جوان آن پديد آمده است كه بهاري مجدد را نويد داده و دوباره، شكوفايي و رشد و حيات مجدد در سبزه زار حيات مسلماني رخ نموده است.

در روزگار انقلاب اسلامي كه پير فرازنه اي آن را راهبري نمود. نسل جوان، فريادگران پرخروشي بودند كه نداي توحيد و عدالت و كرامت انساني را در مصاف هاي مبارزه و درگيري با پيشوايان شرك و ظلم و بردگي سردادند و در ميدان مقابله با آنها با استعانت از نماز مقاومت كردند تا سرفرازي و فرازمندي انسان مؤمن به خدا را در برابر ديدگان مبهوتان قدرت طاغوتها به نمايش گذاشتند و نقاب از چهره اقتدار پوشالي ابرقدرتها برگرفتند.

باز فهمي منشأ اين قدرت الهي در نسل انقلابگر دو دهه اخير ايران اسلامي و بسط و توسعه آن در ميان نسل دوم و سوم انقلاب و همچنين توده هاي مسلمان و محرومان و مستضعفان ساير نقاط دنيا از اهميت ويژه اي برخوردار است. يقيناً اين بازفهمي نيازمند بازشناسي و آسيب شناسي جريان دينگرايي و دلدادگي به ارزشها و آرمانهاي اسلامي و قرآني است. پديده ي بازگشت به دين در دوره ي رواج ارزشهاي غربي و سلطه ي حاكمان دين ستيز نه اين چنين است كه معلول سخت گيري و ديكتاتوري آن دوره باشد. بلكه بازگشت به دين، رجوع به فطرت ديني و حاصل روشنگري هاي ديرپاي عالمان و انديشمندان اسلامي بود كه بذر اعتقاد و ايمان را در فطرتها سيراب مي ساختند. امروز نيز بازفهمي دين نيازمند بازشناسي و روشنگري و سيراب سازي انديشه ها و جانها از آبشخور زلال معارف اسلامي است. آميختگي با خرافه، دلدادگي به اسطوره و احساس سيرابي با هيجان و عاطفه، نهاد دين و باور به آن را در معرض خطر پوسيدگي و از درون پاشيدگي قرار مي دهد. اما تعقل و تدبر در آموزه هاي ديني و الگو و اسوه قرار دادن پيشوايان معصوم(عليهم السلام) و پاسخگويي به پرسشهاي دروني و بيروني به كمك انديشه و فكر، حاكميت نهاد دين را استحكام بخشيد و دينداران را در مواجهه با شبهه و ترديدها تقويت مي كند.

مسابقه نويسندگان جوان و جوانان نويسنده، گامي در جهت آماده سازي مخاطبان جوان در ميدان تدبير و انديشه و بازشناسي و بازفهمي راز قدرت انقلاب اسلامي در مواجهه با قدرتهاي مادي جهان معاصر است. آنان در چنين مجالي فرصت مي يابند توسن فكر خويش را در عرصه هاي مختلف به حركت در آورند. به زواياي مختلف سربكشند و با سرپنجه قلم، گزارش كاوشهاي علمي خود را بنگارند.

در سومين مسابقه نويسندگان جوان نيز انبوهي از جوانان نويسنده به فكر و تأمل و تحقيق و پژوهش پرداختند و دريافت هاي خود را در قالب هاي متنوعي از نوشته ها و سروده ها به صورت كتاب عرضه داشته اند.

در اين ميان همت ما نيز بر اين بود كه همچون آينه داراني سيماي زيباي انديشه و فكر جوانان دلداده ي زيباي مطلق را به همه ي دوستداران زيبايي و گفت و گو با او بنمايانيم. آنچه شما خوانندگان در اين مجموعه مي بينيد ما به ازاي تجلي آن جمال و برون داد اين همت است. توفيق نمازيان را در گسترش فرهنگ بندگي پروردگار بندگان خواستاريم.

دكتر محمديان

معاون تحقيق و تأليف



[ صفحه 11]




بازگشت