كسب شخصيت و هويت


از ديگر آثار اجتماعي نماز جماعت اين است كه به افراد مهر تاييد و شايستگي مي زند و براي گواهي و شهادت از اين صفوف انتخاب مي كنند و اگر دنبال عادل مي گردند، امام جماعت و مأمومين را انتخاب مي كنند.

امام علي عليه السلام فرمودند: «خوش گماني از برترين سجاياي اخلاقي و بهترين عطايا است و كسي هم حق ندارد پشت سر آن ها غيبت كند.» [1] .

و حديث نبوي هم اين موضوع را تأييد نموده است: «افضل الصفوف اولها و هو صف الملائكة و افضل المقدم ميامن الامام؛ بهترين صف هاي نماز جماعت، صف اول است، و آن صف ملائكه است و بهترين جاي صف اول سمت راست امام است.» [2] .

در مقابل كساني كه در نماز جماعت شركت نمي كنند، از اين اعتبار اجتماعي مي افتند و از عدالت ساقط مي شوند و غيبت آنان نيز بر مسلمين حرام نيست.



[ صفحه 131]



در حديثي از رسول خدا صلي الله عليه وآله وسلم آمده است كه: «لا صلاة لمن لا يصلي في المسجد مع المسلمين الا من علة و لا غيبة لمن صلي في بيته و رغب عن جماعتنا و من رغب عن جماعة المسلمين سقطت عدالته و وجب هجرانه؛ كسي كه بدون عذر موجهي با مسلمين در مسجد نماز جماعت نمي خواند نمازش كامل نيست، و كسي كه در منزل خود نماز مي خواند و نسبت به جماعت مسلمين بي توجه است غيبتش جايز است و آن كسي كه نسبت به جماعت مسلمين بي توجه است از عدالت ساقط است و واجب است دوري كردن از او.» [3] .


پاورقي

[1] غررالحكم، ج 1، ص 236.

[2] بحارالانوار، ج 88، ص 18.

[3] وسائل الشيعه، ج 5، ص 394.


بازگشت