مسجد و اختلاف هاي مذهبي و سليقگي


فضيلت و ثواب حضور در مسجد، اختصاص به مسجدي كه از سوي پيروان مذهبي خاص بنا شده باشد، ندارد. هر مكاني كه توسط مسلماني به عنوان مسجد بنا شود، احكام و فضيلت هاي مسجد را دارا مي باشد. اختلاف هاي مذهبي نه تنها مانع حضور اهل مذاهب گوناگون در مسجد يكديگر نيست؛ بلكه مسجد به منزله ي عامل مؤثري با اين گونه اختلاف ها مبارزه مي كند و مسلمانان را به يكديگر نزديك مي نمايد.
امامان معصوم عليهم السلام با توجه به همين آثار سازنده، بر حضور در مساجد پيروان مذاهب ديگر تأكيد نموده اند. آنان هم خود در مسجد و نماز جمعه و جماعت مسلمانان ديگر مذاهب شركت مي جستند و هم شيعيان را نسبت به اين كار تشويق مي نمودند. امام صادق عليه السلام به يكي از ياران خود كه از نماز گزاردن در مساجد برادران اهل سنت ابراز ناخوشايندي مي كرد، فرمود:
«نماز گزاردن در مساجد آنان را ناخوشايند مدار؛ نماز واجب، مستحب و نماز قضا را در مساجد آنان به جاي آور.» (1)
در حديثي ديگر از آن حضرت آمده است:
«كسي كه با برادران اهل سنت در صف اول، نماز جماعت بگزارد، همچون كسي است كه پشت سر رسول خدا صلي الله عليه و آله در صف اول نماز گزارده باشد.» (2)
و در حديث ديگري مي فرمايد:
«... با برادران اهل سنت در نماز (جماعت) شركت كن؛ كسي كه با آنان نماز گزارد، همچون كسي است كه در راه خدا شمشير كشيده باشد.» (3)
برابر دانستن پاداش شمشير كشيدن در راه خدا، با نمازگزاردن در صف اول نماز جماعت برادران اهل سنت، اهميت و ارزش اين عمل خداپسندانه را نشان مي دهد. به راستي وحدت و يكپارچگي مسلمانان براي دشمنان دين، كوبنده و شكننده است؛ همان سان كه شمشير برهنه و برافراشته ي آنان.
امام صادق عليه السلام خطاب به يكي از يارانش به نام زيد پاره اي ديگر از آثار سازنده ي حضور شيعيان در مساجد ديگر مذاهب اسلامي را اين گونه بيان كرده است:
«اي زيد! با مردم (برادران اهل سنت) با اخلاق خودشان رفتار كنيد، در مساجد آنان نماز گزاريد؛ از بيمارانشان عيادت كنيد و در مراسم تشييع جنازه ي آنان شركت جوييد. اگر توانستيد (در مساجد آنان) امام جماعت يا مؤذن باشيد، اين كار را انجام دهيد! چنانچه شما اين گونه رفتار كنيد، مي گويند: اينها جعفري هستند، خداوند جعفر را رحمت كند؛ چه نيكو اصحاب خود را تربيت كرده است. در حالي كه اگر بر خلاف اين عمل كنيد، خواهند گفت: اينها جعفري هستند، خداوند جعفر را فلان كند؛ اصحاب خود را چه بد پرورش داده است.» (4)
اين گونه تأكيدها اختصاص به زمان خاصي ندارد. امام صادق عليه السلام با چنين سفارش هايي، خط كلي حركت شيعيان را براي هميشه ترسيم نموده است. حضور در مسجد به منظور عبادت و به پا داشتن شعاير ديني، يك سنت اسلامي و جاودانه است. آثار سازنده ي تبليغي آن نيز همواره مورد نياز بوده و هست. زيرا تبليغات زهرآگين دشمنان بر عليه شيعيان، محدود به گذشته نمي شود. تفرقه افكنان اكنون نيز همچون گذشته در تبليغات خود، پيروان مكتب اهل بيت عليهم السلام را به رويگرداني از مسجد و نماز جمعه و جماعت متهم مي كنند. حضور فعالانه ي شيعيان در مساجد مسلمانان ديگر مذاهب علاوه بر آن كه پاداش ها و آثار سازنده ي عبادي را در پي دارد؛ مبارزه اي با اين تبليغات زهرآگين نيز هست. (5)

پاورقي

1- محمد بن حسن عاملي، وسايل الشيعه، ج 3، ص 477، باب 1 از ابواب احكام المساجد، روايت 1.
2- محمد بن حسن عاملي، وسايل الشيعه، ج 5، ص 381، باب 5 از ابواب صلاة الجماعة، روايت 1.
3- محمد بن حسن عاملي، وسايل الشيعه، ج 5، ص 382، روايت 7.
4- محمد بن حسن عاملي، وسايل الشيعه، ج 5، ص 477، باب 75 از ابواب صلاة الجماعة، روايت 1.
5- كوي دوست ، رحيم نوبهار، ص228-230.

بازگشت