مسجد و جلب افكار عمومي به مسايل جنگ


مسجد مي تواند در راستاي جلب افكار عمومي مسلمانان به مسايل جبهه و جنگ و ايجاد پيوندي گرم ميان سپاهيان اسلام و مردم پشت جبهه، نقش سازنده اي را ايفا نمايد. پيامبر صلي الله عليه و آله در مسجد و در اجتماع سپاهيان و مسلماناني كه براي بدرقه ي آنان حاضر مي شدند، فرماندهان سپاه را معرفي مي كرد و بر لزوم تقويت و اطاعت از آنان تأكيد مي فرمود.
در جنگ موته، رسول خدا صلي الله عليه و آله در حالي كه بر شانه هاي علي عليه السلام و عباس تكيه داده بود، در مسجد حاضر شد؛ براي مردم خطبه خواند؛ آنان را به جهاد ترغيب نمود و در همان جا اسامه را به عنوان فرمانده ي لشكر به مردم، معرفي فرمود. (1)
در سريه ي عبدالرحمن نيز پيامبر صلي الله عليه و آله فرمانده ي سپاه را در حضور مردم و در مسجد معرفي نمود و پس از توصيه هاي لازم به فرمانده براي مردم نيز سخنراني كرد. (2)
بي شك حضور مردم در اين گونه مراسم و آگاهي آنان نسبت به بخشي از مسايل نظامي كه جنبه ي محرمانه ندارد، باعث تقويت پيوند مردم با جهادگران و مايه ي دلگرمي جنگجويان است. اين ارتباط، همچنين روابط عاطفي خاصي را ميان مسلمانان پشت جبهه با لشكريان اسلام ايجاد مي كند.
پيامبر صلي الله عليه و آله در مواردي كه لازم بود فرماندهان سپاه به طور ويژه مورد حمايت قرار گيرند، با حضور در مسجد بر اطاعت سپاهيان اسلام از فرماندهان تأكيد مي فرمود. در ماجراي لشكر اسامه آنگاه كه گروهي از سپاهيان با انگيزه هاي سياسي نسبت به فرماندهي اسامه اشكال تراشي مي كردند، پيامبر صلي الله عليه و آله با وجود بيماري و ضعف در مسجد حاضر شد و پيرامون لزوم اطاعت از اسامه و تقويت موقعيت او به سخنراني پرداخت. (3)
با توجه به شواهد گذشته مي توان گفت: مسجد در زمان پيامبر صلي الله عليه و آله كانوني گرم و پررونق بود كه با مسايل جبهه و جنگ پيوندي فعال داشت و در چهره هاي گوناگون از رزمندگان جبهه ها حمايت مي كرد. (4)

پاورقي

1- احمد بن ابوطالب طبرسي، الاحتجاج، ص 70.
2- محمد بن عمر واقدي، مغازي، ترجمه ي محمود مهدوي، ص 424.
3- محمد بن عمر واقدي، مغازي، ترجمه ي محمود مهدوي، ص 855.
4- كوي دوست ، رحيم نوبهار، ص195-196.

بازگشت