خلاصه اي از كاربردهاي فرهنگي و معنوي مساجد


- مسجد بايد بهترين مكان براي تعليم و تربيت باشد. هيأت امنا و نمازگزاران مي توانند با برخورد شايسته و رفتار پسنديده، نوجوانان و جوانان را به مساجد جذب كنند و با عملشان به آن ها درس زندگي دهند.
- اهداف اصلي را در اجتماعات نبايد فراموش كرد. نيش زدن و پز دادن و طرد ديگران در شأن يك نماز گزار واقعي نيست.
- امر به معروف و نهي از منكر با شرايط خودش، هم فكري و هم سويي نمازگزاران در خانه خدا، ترك كينه ها و اختلافات و ايجاد وحدت از مهم ترين مسايل است.
- مسجد بايد كانوني براي فعال ترين قشرهاي اجتماع يعني جوانان با ايمان باشد نه اين كه محل تجمع عده اي وامانده و از كار افتاده و افراد بيكاره و بي حال و خواب آلوده و رياكار باشد.
- مسجد بايد كانوني براي هرگونه حركت و جنبش سازنده اسلامي در زمينه آگاهي و بيداري مردم باشد.
- جاي كتابخانه در مساجد واقعاً خالي است. بايد در هر مسجدي كتابخانه اي ايجاد كرد و در اين راه صرف هزينه نمود و نوجوانان را از اين طريق به مسجد و كتاب خواني تشويق نمود.
- ايجاد مسابقات فرهنگي در هر مسجد به مناسبتي يكي از راه هاي جذب و تشويق است.
- مساجد فقط براي مجالس ترحيم و ختم و عزاداري برپا نشده اند.
- بهترين محل براي زنده نگه داشتن سنت هاي حسنه مساجد هستند. در صورت امكان مراسم احيا، جشن هاي تكليف، مراسم دعا، مراسم مذهبي از جمله جشن هاي ميلاد معصومين و مراسم عقد ازدواج با تزيين مسجد (كه از نظر رواني يكي از بهترين راه ها براي جذب كودكان و نوجوانان به مسجد است.) در مساجد برپا شود . همان طور كه كعبه براي زن حامله (تولد علي عليه السلام) شكافته شد مسجد هم مي تواند جاي عقد باشد.
مراسم نام گذاري نوزادان، افطاري دادن، آشتي دادن بين بعضي خانواده ها، ايجاد سنت هاي حسنه در مساجد برپا شود (بايد نظافت مساجد حفظ شود).
- مربيان و معلمان هر ماه برنامه اي ترتيب دهند تا همراه با دانش آموزان براي تميز كردن خانه هاي خدا و غبارروبي به مساجد بروند تا از اين طريق، دانش آموزان با محيط مسجد بيشتر آشنا شوند.
- بزرگ­ترها كوچك­ترها را به مسجد ببرند ولي توجه به رفتارشان با آن ها نيز بكنند كه آن ها را از مسجد رفتن دلسرد نكنند.
«فرزندان را از سنين پنج يا شش سالگي با خود به مسجد ببريد تا انجام مراسم مذهبي را توسط مردم ببينند و سعي كنيد كه در اين برنامه ريزي، كودكان خسته نشوند و از اين كار احساس نفرت نكنند».
- «مساجد را پركنيد كه مساجد سنگرند و محراب يعني جايي كه حرب (جنگ و مبارزه) از آن جا آغاز شود.
شيطان ها از مساجد و نماز مي ترسند، آن ها مي خواهند از نماز جلوگيري كنند و بعد از خالي كردن سنگرها، حمله كنند». (1)
-كلاس هاي آموزش قرآن و احكام و جلسات تفسير قرآن بهترين مكانش مسجد است. همان طوركه پايگاه حكومتي اسلام در زمان پيامبر صلي الله عليه و اله از مسجد شروع شد و آموزش و تفسير قرآن نيز برپا بود.
- ادارات و نهادها، مراسم ميلاد و جشن هاي مذهبي را به جاي برگزار كردن در سالن ها و سينماها و صرف هزينه هاي گزاف براي كرايه سالن، در مساجد برگزار نمايند.
- مساجد بايد به كانون هاي ارتقاي سطح فرهنگ جامعه تبديل شوند مثلاً با تأسيس بنياد خيريه، بخش فرهنگي، كتاب خانه، واحد مشاوره براي جذب نوجوانان و جوانان با برنامه ريزي منظم و دعوت از والدين.
- مساجد ايران بايد شايسته جمهوري اسلامي ايران باشد لذا بخش عمده اي از اعتبارات مالي و فرهنگي مساجد را بيش از پيش، دولت بايد متعهد شود. (2)

پاورقي

1- صحيفه نور، (تهران، سازمان مدارك انقلاب اسلامي، 1370)، ج 12، ص 148-149.
2- خانه دوست، «كانون بندگي»، ص76، جعفر شيخ الاسلامي، تهران، انتشارات ستاد اقامه نماز، چاپ: اول، 1389.

بازگشت