پاداش برگزاري جلسات علمي در مسجد


پيامبر صلي الله عليه و آله علاوه بر تشويق عملي نسبت به برگزاري جلسات درس و آموزش در مسجد، در سخنان گوناگوني، ثواب و پاداش تشكيل چنين جلساتي را بيان نموده اند؛ تا از اين راه توجه مسلمانان را بدين امر مهم جلب نمايند. در حديثي از آن حضرت آمده است:
«پاداش كسي كه صبحگاهان به قصد ياد دادن يا فراگرفتن چيز خوبي به مسجد مي آيد، همچون پاداش كسي است كه يك عمره ي كامل را انجام داده باشد. و پاداش كسي كه شبانگاهان به قصد ياد گرفتن يا ياد دادن كار خيري به مسجد مي آيد، همچون پاداش كسي است كه يك حج كامل، به جاي آورده باشد.» (1)
پيش از اين گذشت كه برگزاري مجالس سخنراني و جلسات آموزشي در زمان پيامبر صلي الله عليه و آله پس از نماز صبح و شام بيش از ديگر اوقات بوده است. به نظر مي رسد كه تأكيد بر صبح و شام در اين حديث از آن روست كه در دوران پيامبر صلي الله عليه و آله، جلسات آموزشي معمولا در اين دو زمان برگزار مي شده است. بنابراين مي توان گفت: آموزش و فراگرفتن در مسجد، در هر زمان ديگري نيز همين پاداش را دارد.
همچنين از اين حديث استفاده مي شود كه لازم نيست گفتگوهاي علمي كه در مسجد انجام مي گيرد، حتما دانش هاي ديني باشد؛ بلكه هر دانش سودمندي را مي توان در مسجد مورد بحث و بررسي قرار داد.
آن حضرت در گفتاري ديگر مي فرمايد:
«كسي كه به قصد ياد دادن و يا فراگرفتن كار نيكي به مسجد ما وارد شود، همچون كسي است كه در راه خدا به جهاد برخيزد.» (2)
پيامبر صلي الله عليه و آله در سخني ديگر، فضيلت و پاداش آموزش و فراگرفتن قرآن و معارف كتاب آسماني در مسجد را اين گونه بيان فرموده است:
«هرگاه گروهي در مسجد، جلسه اي بر پا كنند تا كتاب خدا را تلاوت كنند و آن را به يكديگر آموزش دهند، آرامش الهي بر آنان فرود مي آيد و رحمت پروردگار آنان را فرا مي گيرد. خداوند متعال نام چنين كساني را نزد فرشتگان و مقربان بارگاهش به بزرگي و عظمت ياد مي كند...» (3)

پاورقي

1- زين الدين بن علي عاملي، منية المريد، ص 106.
2- محمد بن عبدالله زركشي، اعلام الساجد بأحكام المساجد، ص 328، قاهره، 1384.
3- ميرزا حسين نوري، مستدرك الوسايل، ج 3، ص 363، باب 3 از ابواب احكام المساجد، روايت 20؛ كوي دوست ، رحيم نوبهار، ص171-172.

بازگشت