چيزهائي كه سجده بر آنها صحيح است


چيزهائي كه سجده بر آنها صحيح است
(مسأله 1122) بايد بر زمين و چيزهاي غير خوراكي و پوشاكي كه از زمين مي رويد مانند چوب و برگ درخت سجده كرد، و سجده بر چيزهاي خوراكي و پوشاكي مانند گندم و جو و پنبه و آنچه كه از اجزاء زمين شمرده نشود مانند طلا و نقره و قير و امثال اينها صحيح نيست.
(مسأله 1123) احتياط واجب آن است كه بر برگ درخت انگور قبل از خشك شدنش سجده نكند.
(مسأله 1124) سجده بر چيزهائي كه از زمين مي رويد و خوراك حيوان است مثل علف و كاه صحيح است.
(مسأله 1125) سجده بر گلهائي كه خوراكي نيستند، صحيح است، بلكه سجده بر دواهاي خوراكي كه از زمين مي رويد، مانند گل بنفشه و گل گاو زبان نيز صحيح است.
(مسأله 1126) سجده بر گياهي كه خوردن آن در بعضي از شهرها معمول است، و در شهرهاي ديگر معمول نيست، و نيز سجده بر ميوه نارس صحيح نيست.
(مسأله 1127) سجده بر سنگ آهك و سنگ گچ صحيح است، و احتياط واجب آن است كه در حال اختيار به گچ و آهك پخته و آجر و كوزه گلي و مانند اينها سجده نكنند.
(مسأله 1128) سجده بر كاغذ اگر چه از پنبه و مانند آن ساخته شده باشد صحيح است.
(مسأله 1129) براي سجده بهتر از هر چيز تربت حضرت سيدالشهداء ((عليه السلام)) مي باشد بعد از آن خاك بعد از خاك سنگ و بعد از سنگ گياه است و فرق بين اقسام آن نيست پس سجده بر سنگ مرمر و رخام و امثال آن جائز است و حجاج در مسجد الحرام و مسجد النبي ((صلي الله عليه وآله)) مي توانند بر سنگهاي كه فرش شده در آنجا سجده كنند ولي احتياط واجب ترك سجده بر عقيق و فيروزه است در حال اختيار.
(مسأله 1130) اگر چيزي كه سجده بر آن صحيح است ندارد، يا اگر دارد بواسطه سرما يا گرماي زياد و مانند اينها نمي تواند به آن سجده كند، بايد به لباسش سجده كند، و اگر فراهم نباشد بايد بر پشت دست يا چيز ديگر كه در حال اختيار سجده بر او جائز نيست سجده نمايد. ولي احتياط مستحب آن است كه تا سجده بر پشت دست ممكن است، بر آن چيز سجده نكنند.
(مسأله 1131) سجده بر گل و خاك سستي كه پيشاني روي آن آرام نمي گيرد باطل است.
(مسأله 1132) اگر در سجده اول مهر به پيشاني بچسبد بايد براي سجده دوم مهر را بردارد.
(مسأله 1133) اگر در بين نماز چيزي كه بر آن سجده مي كند گم شود و چيزي كه سجده بر آن صحيح است نداشته باشد چنانچه وقت وسعت دارد بايد نماز را بشكند، و اگر وقت تنگ است، بايد به ترتيبي كه در مسأله (1130) گفته شد عمل نمايد.
(مسأله 1134) هر گاه در حال سجده بفهمد پيشاني را بر چيزي گذاشته كه سجده بر آن باطل است، بايد پيشاني را از روي آن بر چيزي كه سجده بر آن صحيح است، بكشد و اگر ممكن نباشد، چنانچه وقت نماز
وسعت دارد، بايد نماز را بشكند، و اگر وقت تنگ است، به ترتيبي كه در مسأله گذشته گفته شد عمل نمايد.
(مسأله 1135) اگر بعد از سجده بفهمد پيشاني را روي چيزي گذاشته كه سجده بر آن باطل است، بايد بر چيزي كه سجده بر او صحيح است سجده نمايد و بنا بر احتياط واجب نماز را از سر بجا آورد، و اگر اين كار در دو سجده از يك ركعت اتفاق افتاد يك سجده را تدارك نمايد، و احتياط واجب آن است كه نماز را دوباره بخواند.
(مسأله 1136) سجده كردن براي غير خداوند متعال حرام مي باشد. و بعضي از مردم عوام كه مقابل قبر امامان ((عليهم السلام)) پيشاني را بر زمين مي گذارند اگر براي شكر خداوند متعال باشد، اشكال ندارد وگرنه حرام است.



بازگشت