احكام جماعت


احكام جماعت
(مسئله1469) موقعي كه مأموم نيت مي كند, بايد امام را معين نمايد ولي دانستن اسم او لازم نيست, و اگر نيت كند اقتدا مي كنم به امام جماعت حاضر, نمازش صحيح است.

(مسئله1470) مأموم بايد غير از حمد و سوره همه چيزهاي نماز را خودش بخواند, ولي اگر ركعت اول يا دوم مأموم ركعت سوم يا چهارم امام باشد, بايد حمد و سوره را بخواند.

(مسئله1471) اگر مأموم در ركعت اول و دوم نماز صبح و مغرب و عشاء صداي حمد و سوره امام را بشنود, اگر چه كلمات را تشخيص ندهد, بايد حمد و سوره را نخواند, و اگر صداي امام را نشنود مستحب است حمد و سوره را بخواند، ولي بايد آهسته بخواند و چنانچه سهواً بلند بخواند اشكال ندارد.

(مسئله1472) اگر مأموم بعضي از كلمات حمد و سوره امام را بشنود احتياط واجب آن است كه حمد و سوره را نخواند.

(مسئله1473) اگر مأموم سهواً حمد و سوره را بخواند, يا خيال كند صدايي را كه مي شنود صداي امام نيست و حمد و سوره را بخواند و بعد بفهمد صداي امام بوده, نمازش صحيح است.

(مسئله1474) اگر شك كند كه صداي امام را مي شنود يا نه, يا صدايي بشنود و نداند صداي امام است يا صداي شخص ديگر, مي تواند حمد و سوره را بخواند.

(مسئله1475) احتياط واجب آن است كه مأموم در ركعت اول و دوم نماز ظهر و عصر حمد و سوره را نخواند و مستحب است بجاي آن ذكر بگويد.

(مسئله1476) مأموم نبايد تكبيره الاحرام را پيش از امام بگويد, بلكه احتياط واجب آن است كه تا تكبير امام تمام نشده تكبير نگويد.

(مسئله1477) اگر مأموم سهواً پيش از امام سلام دهد, نمازش صحيح است، و لازم نيست دوباره با امام سلام دهد, بلكه ظاهر اين است كه اگر عمداً هم پيش از امام سلام دهد, در صورتيكه از اول نماز قاصد نبوده نمازش اشكال ندارد.

(مسئله1478) اگر مأموم غير از تكبيره الاحرام و سلام, چيزهاي ديگر نماز را پيش از امام بگويد اشكال ندارد, ولي اگر آنها را بشنود, يا بداند امام چه وقت مي گويد, احتياط مستحب آن است كه پيش از امام نگويد.

(مسئله1479) مأموم بايد غير از آنچه در نماز خوانده مي شود, كارهاي ديگر آن مانند ركوع و سجود را با امام يا كمي بعد از امام بجا آورد, و اگر عمداً پيش از امام يا مدتي بعد از امام انجام دهد, جماعتش باطل مي شود, ولي اگر به وظيفه منفرد عمل نمايد نمازش صحيح است و احتياط مستحب آن است كه نماز را تمام كند و دوباره بخواند.

(مسئله1480) اگر سهواً پيش از امام سر از ركوع بردارد چنانچه امام در ركوع باشد, بايد به ركوع برگردد و با امام سر بردارد و در اينصورت زياد شدن ركوع كه ركن است نماز را باطل نمي كند, ولي اگر به ركوع برگردد و پيش از آنكه به ركوع امام برسد, امام سر بردارد نمازش باطل است.

(مسئله1481) اگر اشتباهاً سر بر دارد و ببيند امام در سجده است, بايد به سجده برگردد, و چنانچه در هر دو سجده اين اتفاق بيفتد براي زياد شدن دو سجده كه ركن است نماز باطل نمي شود.

(مسئله1482) كسي كه اشتباهاً پيش از امام سر از سجده برداشته هر گاه به سجده برگردد و هنوز به سجده نرسيده امام سر بردارد نمازش صحيح است ولي اگر در هر دو سجده اين اتفاق بيفتد نمازش باطل است.

(مسئله1483) اگر اشتباهاً سر از ركوع يا سجده بردارد و سهواً يا به خيال اينكه به امام نمي رسد به ركوع يا سجده نرود جماعت و نمازش صحيح است.

(مسئله1484) اگر سر از سجده بردارد و ببيند امام در سجده است, چنانچه به خيال اينكه سجده اول امام است, به قصد اينكه با امام سجده كند به سجده رود و بفهمد سجده دوم امام بوده, سجده دوم او حساب مي شود و اگر به خيال اينكه سجده دوم امام است به سجده رود و بفهمد سجده اول امام بوده, بايد به قصد اينكه با امام سجده كند تمام كند و دوباره با امام به سجده رود, و در هر دو صورت بهتر آن است كه نماز را با جماعت تمام كند و دوباره بخواند.

(مسئله1485) اگر سهواً پيش از امام به ركوع رود و طوري باشد كه اگر سر بردارد به مقداري از قرائت امام مي رسد, چنانچه سر بردارد و با امام به ركوع رود, نمازش صحيح است و اگر عمداً برنگردد احتياط واجب آن است كه نماز را با جماعت تمام كند و دوباره بخواند.

(مسئله1486) اگر سهواً پيش از امام به ركوع رود و طوري باشد كه اگر برگردد به چيزي از قرائت امام نمي رسد, اگر به قصد اينكه با امام نماز بخواند سر بردارد و با امام به ركوع رود, جماعت و نمازش صحيح است و اگر عمداً برنگردد نمازش صحيح است و منفرد مي شود.

(مسئله1487) اگر سهواً پيش از امام به سجده رود, اگر به قصد اينكه با امام نماز بخواند سر بردارد و با امام به سجده رود, جماعت و نمازش صحيح است و اگر عمداً برنگردد نمازش صحيح و منفرد مي گردد.

(مسئله1488) اگر امام در ركعتي كه قنوت ندارد اشتباهاً قنوت بخواند, يا در ركعتي كه تشهد ندارد اشتباهاً مشغول خواندن تشهد شود, مأموم نبايد قنوت و تشهد را بخواند, ولي نمي تواند پيش از امام به ركوع رود, يا پيش از ايستادن امام بايستد, بلكه بايد صبر كند تا قنوت و تشهد امام تمام شود و بقيه نماز را با او بخواند.



بازگشت