چيزهائي كه تيمم به آنها صحيح است


چيزهائي كه تيمم به آنها صحيح است
(مسئله692) تيمم به خاك و ريگ و كلوخ و سنگ صحيح است, ولي احتياط مستحب آن است كه اگر خاك ممكن باشد به چيز ديگر تيمم نكند، و اگر خاك نباشد با ريگ يا كلوخ و چنانچه ريگ و كلوخ هم نباشد با سنگ تيمم نمايد.

(مسئله693) تيمم بر سنگ گچ و سنگ آهك صحيح است و بنابر احتياط واجب در حال اختيار به گچ و آهك پخته و آجر پخته و به سنگ معدن مثل سنگ عقيق تيمم ننمايند.

(مسئله694) اگر خاك و ريگ و كلوخ و سنگ پيدا نشود بايد به گرد و غباري كه در فرش و لباس و مانند اينهاست تيمم نمايد، چنانچه گرد پيدا نشود، بايد به گل تيمم كند و در هر دو صورت احتياط واجب آن است كه در صورت تمكن از امور گذشته -گچ، آهك، آجر، سنك معدن- نيز تيمم كند؛ و اگر غبار و گل ميسور نشد بايد به يكي از اين امور تيمم نمايد و اگر هيچ يك از اينها پيدا نشود احتياط واجب آن است كه نماز را بدون تيمم بخواند، ولي واجب است بعداً قضاي آنرا بجا آورد.

(مسئله695) اگر بتواند با تكاندن فرش و مانند آن خاك تهيه كند, تيمم به گرد باطل است، و همچنين اگر بتواند گل را خشك كند و از آن خاك تهيه نمايد, تيمم به گل باطل مي باشد.

(مسئله696) كسي كه آب ندارد اگر برف يا يخ داشته باشد, چنانچه ممكن است بايد آنرا آب كند و با آن وضو بگيرد يا غسل نمايد و اگر ممكن نيست و چيزي هم كه تيمم به آن صحيح است ندارد, احتياط واجب آن است كه با برف يا يخ اعضاء وضو يا غسل را نمناك كند و اگر اين هم ممكن نيست به يخ يا برف تيمم نمايد ولي در صورت اخير نمازي را كه خوانده بايد قضاء كند.

(مسئله697) اگر با خاك و ريگ چيزي مانند كاه كه تيمم به آن باطل است مخلوط شود, نمي تواند به آن تيمم كند, ولي اگر آن چيز به قدري كم باشد كه در خاك يا ريگ از بين رفته حساب شود, تيمم به آن خاك و ريگ صحيح است.

(مسئله698) اگر چيزي ندارد كه بر آن تيمم كند, چنانچه ممكن است بايد بخريدن و مانند آن تهيه نمايد.

(مسئله699) تيمم به ديوار گلي صحيح است، و احتياط مستحب آن است كه با بودن زمين يا خاك خشك, به زمين يا خاك نمناك تيمم نكند.

(مسئله700) چيزي كه بر آن تيمم مي كند بايد پاك باشد، و اگر چيز پاكي كه تيمم به آن صحيح است ندارد, بنا بر احتياط واجب نماز را همانطور بخواند, ولي بايد قضاي آنرا نيز بجا آورد.

(مسئله701) اگر يقين داشته باشد كه تيمم به چيزي صحيح است, و به آن تيمم نمايد, بعد بفهمد تيمم با آن باطل بوده, نمازهايي را كه با آن تيمم خوانده بايد دوباره بخواند.

(مسئله702) چيزي كه بر آن تيمم مي كند و مكان آن چيز بايد غصبي نباشد، پس اگر بر خاك غصبي تيمم كند, يا خاكي را كه مال خود اوست بي اجازه در ملك ديگري بگذارد، و بر آن تيمم كند تيمم او باطل مي باشد.

(مسئله703) تيمم در فضاي غصبي باطل است، پس اگر در ملك خود دستها را به زمين بزند و بي اجازه داخل ملك ديگري شود و دستها را به پيشاني بكشد تيمم او باطل مي باشد.

(مسئله704) تيمم به چيز غصبي، يا در فضاي غصبي،يا بر چيزي كه در ملك غصبي است، در حالي كه فراموش كرده يا غفلت داشته باشد صحيح است، ولي اگر چيزي را خودش غصب كند و فراموش كند كه غصب كرده و چيزي را كه بر آن تيمم مي كند در آن ملك بگذارد، يا در فضاي آن ملك تيمم نمايد حكم او حكم عامد است.

(مسئله705) كسي كه در جاي غصبي حبس است, اگر آب و خاك آن هر دو غصبي است, بايد با تيمم نماز بخواند و بنا بر احتياط واجب بعد از تمكن از آب مباح نماز را اعاده نمايد.

(مسئله706) مستحب است چيزي كه بر آن تيمم مي كند گردي داشته باشد كه به دست بماند, و بعد از زدن دست بر آن مستحب است دست بتكاند كه گرد آن بريزد.

(مسئله707) تيمم به زمين گود و خاك جاده و زمين شوره زار كه نمك روي آنرا نگرفته مكروه است, و اگر نمك روي آنرا گرفته باشد باطل است.


بازگشت