شرط پنجم


شرط پنجم
آن كه براي كار حرام سفر نكند و اگر براي كار حرامي مانند دزدي يا ازار مومنين يا تهيه كزارشات ناحق عليه افراد و يا معاصي ديگر سفر كند، بايد نماز را تمام بخواند و همچنين است اگر خود سفر و راه حرام باشد مثل آن كه براي او ضرر داشته باشد، يا زن بدون اجازه شوهر و فرزند با نهي پدر و مادر در صورتي كه باعث اذيت آنها شود سفري بروند كه بر آنان واجب نباشد. ولي اگر مثل سفر حج واجب باشد، بايد نماز را شكسته بخوانند. چنانكه اگر پدر و مادر متوجه سفر او نشوند يا از نافرماني فرزند و رفتن او به سفر اذيت نشوند سفر اشكالي ندارد و نمازش شكسته است.

مسئله 1337 - سفري كه اسباب اذيت پدر و مادر باشد حرام است و انسان بايد در آن سفر نماز را تمام بخواند و روزه هم بگيرد. هر چند به حد عقوق نرسد منظور از عقوق مخالفتهائي است كه به جدائي برسد.

مسئله 1338 - كسي كه سفر او حرام نيست و براي كار حرام هم سفر نمي كند، اگر چه در سفر، معصيتي انجام دهد - مثلا غيبت كند يا شراب بخورد بايد نماز را شكسته بخواند.

مسئله 1339 - اگر مخصوصا براي آنكه كار واجبي را ترك كند، مسافرت نمايد نمازش تمام است، پس كسي كه بدهكار است، اگر بتواند بدهي خود را بدهد و طلبكار هم مطالبه كند، چنانچه در سفر نتواند بدهي خود را بدهد و مخصوصا براي فرار از پرداخت بدهي مسافرت نمايد، بايد نماز را تمام بخواند ولي اگر مخصوصا براي ترك واجب مسافرت نكند، بايد نماز را شكسته بخواند اگر چه سفر باعث ترك واجب شود و احتياط مستحب آن است كه در اين صورت هم شكسته و هم تمام بخواند.

مسئله 1340 - اگر سفر او حرام نباشد ولي حيوان سواري يا مركب ديگري كه سوار است هر چند يك چرخ ماشين او مثلا غصبي باشد، يا در زمين غصبي مسافرت كند، بنابر احتياط نماز را هم شكسته و هم تمام بخواند. گرچه اقوي كفايت نماز شكسته است.

مسئله 1341 - كسي كه با ظالم يا غاصب مقام يا اموال مردم - هرچند در اين سفر معصيت خاصي نكند- مسافرت مي كند اگر ناچار نباشد و مسافرت او كمك به ظالم باشد، و يا تاييد روش او حساب شود بايد نماز را تمام بخواند و اگر ناچار باشد يا مثلا براي نجات دادن مظلومي با او مسافرت كند، نمازش شكسته است.

مسئله 1342 - اگر به قصد تفريج و گردش مسافرت كند، حرام نيست و بايد نماز را شكسته بخواند.

مسئله 1343 - سفر براي شكار اگر براي تحصيل معاش ضروري و يا براي تحصيل ثروت بيشتر باشد حلال است و اگر به قصد خوش گذراني حرام است سفر نيز حرام است و همچنين اگر براي شكار به قصد تيراندازي و نشانه گرفتن حيوان باشد بدون اينكه نيازي به گوشت حيوان باشد و نخواهد از گوشت آن استفاده كند، اين هم شكار حرام و سفر حرام ميباشد.

مسئله 1344 - اگر براي لهو و خوش گذراني حرام به شكار رود، نمازش تمام است و چنانچه براي تهيه معاش به شكار رود، نمازش شكسته است و اگر براي زياد كردن مال وثروت بدون نياز لازم برود، احتياط آن است كه نماز را هم شكسته و هم تمام بخواند، ولي بايد روزه نگيرد. گرچه اقوي كفايت نماز شكسته است چنانكه روزه اش نيز باطل است و اگر براي تفريح به سفر برود و به شكار هم برود كه در سفر از گوشت آن استفاده كند سفر حلال است و نماز هم شكسته مي باشد .

مسئله 1345 - كسي كه براي معصيت سفر كرده، موقعي كه از سفر برمي گردد اگر برگشتن به اندازه مسافت شرعي باشد چنانچه توبه كرده يا برگشت سفر مستقلي باشد بايد نماز را شكسته بخواند و اگر برگشت به اندازه مسافت شرعي نيست ولي مجموع رفت و برگشت به اندازه مسافت است احتياط آن است كه نماز را هم شكسته و هم تمام بخواند. ولي اقوي كفايت نماز تمام است.

مسئله 1346 - كسي كه سفر او سفر معصيت است، اگر در بين راه از قصد معصيت برگردد، چنانچه بقيه راه هشت فرسخ باشد، يا چهار فرسخ باشد كه با برگشت هشت فرسخ شود بشرط اينكه قصد اقامه ده روز نداشته باشد بايد نماز را شكسته بخواند و اگر بقيه راه به اندازه مسافت شرعي نباشد ولي مجموع راهي كه قبل از توبه رفته و بعد از توبه مي رود، به اندازه مسافت شرعي باشد احتياط آن است كه نماز را هم شكسته و هم تمام بخواند. ولي اقوي كفايت نماز تمام است.

مسئله 1347 - كسي كه براي معصيت سفر نكرده، اگر در بين راه قصد كند كه بقيه راه را براي معصيت برود، بايد نماز را تمام بخواند ولي نمازهايي را كه شكسته خوانده صحيح است.


بازگشت