احكام مكان نمازگزار


احكام مكان نمازگزار


مسأله - در جايي كه به واسطه احتمال باد و باران و زيادي جمعيت و مانند اينها اطمينان ندارد كه بتواند نماز را تمام كند، اگر شروع كرد و به مانعي بر نخورد، نمازش صحيح است.
مسأله - در جايي كه ماندن در آن حرام است مانند مجلسي كه در آن معصيت مي شود و زير سقفي كه نزديك است خراب شود و بودن مرد و زن نامحرم در جايي كه كسي آنجا نيست، بايد نماز نخواند ولي اگر خواند باطل نيست.
مسأله - در جايي كه سقف آن كوتاه است و نمي توان در آنجا راست ايستاد يا به اندازه اي كوچك است كه جاي ركوع و سجود نيست نمي شود نماز خواند ولي اگر ناچار شود در چنين جايي نماز بخواند، بايد به قدري كه ممكن است قيام و ركوع و سجود را بجا آورد.
مسأله - انسان بايد رعايت ادب را بكند و جلوتر از قبر پيامبر6 و امام7 نماز نخواند و چنانچه نماز خواندن بي احترامي باشد حرام است ولي نماز باطل نيست.
مسأله - مكان نمازگزار اگر نجس است بايد طوري تَر نباشد كه رطوبت آن به بدن يا لباس او برسد ولي جايي كه پيشاني را بر آن مي گذارد اگر نجس باشد گرچه خشك هم باشد نماز باطل است ولي اگر مهر پاك را در جايي كه نجس است بگذارند و بر آن سجده كنند اشكال ندارد، و مستحب است كه مكان نمازگزار اصلاً نجس نباشد.
مسأله - اگر در نماز، زن هم رديف مرد يا جلوتر از او باشد اشكال ندارد گرچه بين آنها فاصله اي نظير پرده نباشد ولي مستحب است زن عقب تر از مرد بايستد و جاي سجده او از جاي ايستادن مرد كمي عقب تر باشد و اگر برابر هم باشند ده ذرع (تقريباً پنج متر) ميان آنها فاصله باشد.
مسأله - خواندن نماز واجب در كعبه و بر بام آن اشكال ندارد گرچه مكروه است ولي خواندن نماز مستحب در كعبه و بر بام آن مكروه هم نيست بلكه مستحب است داخل كعبه مقابل هر ركني دو ركعت نماز بخوانند.
مسأله - در شرع مقدّس اسلام خصوصاً براي همسايگان مسجد بسيار سفارش شده است كه نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها مسجد الحرام است كه نماز در آن برابر با يك ميليون نماز است و مسجد پيامبر6 كه برابر با ده هزار نماز است.
مسأله - نماز در حرم مطهر پيامبر اكرم6 و حرم و رواق و صحن امامان: مستحب بلكه بهتر از مسجد است و برابر با دويست هزار نماز است.
مسأله - براي زنها نماز خواندن در خانه بلكه در اطاق عقب بهتر است ولي اگر بتوانند كاملاً خود را از نامحرم حفظ كنند بهتر است در مسجد نماز بخوانند.
مسأله - زياد رفتن به مسجد و رفتن در مسجدي كه نمازگزار ندارد مستحب است و همسايه مسجد اگر عذري نداشته باشد، مكروه است در غير مسجد نماز بخواند.
مسأله - معاشرت با افرادي كه با مسجد سر و كار ندارند و خريد و فروش با آنها و زن گرفتن و زن دادن به آنها مكروه است.


بازگشت