احكام قبله


احكام قبله


مسأله - كعبه كه در مكّه معظّمه مي باشد قبله است، و بايد به سمت آن نماز خواند، ولي كسي كه دور است اگر طوري بايستد كه بگويند رو به قبله نماز مي خواند كافي است و همچنين است كارهاي ديگري مانند سر بريدن حيوانات، كه بايد رو به قبله انجام گيرد.
مسأله - كسي كه نماز را نشسته يا ايستاده مي خواند بايد صورت و سينه و شكم او رو به قبله باشد و بقيه بدن او لازم نيست رو به قبله باشد.
مسأله - كسي كه نمي تواند نشسته نماز بخواند بايد در حال نماز به پهلوي راست طوري بخوابد كه جلوي بدن او رو به قبله باشد، و اگر ممكن نيست بايد به پهلوي چپ طوري بخوابد كه جلوي بدن او رو به قبله باشد، و اگر اين را هم نتواند بايد به پشت بخوابد طوري كه كف پاي او رو به قبله باشد.
مسأله - نماز احتياط و سجده و تشهّد فراموش شده را بايد رو به قبله بجا آورد و در سجده سهو هم احتياط مستحب همين است.
مسأله - كسي كه مي خواهد نماز بخواند، بايد براي پيدا كردن قبله كوشش نمايد تا اطمينان پيدا كند قبله كدام طرف است، و مي تواند به گفته يك نفر ثقه يا به قول كسي كه از روي قاعده علمي قبله را مي شناسد گرچه فاسق يا كافر باشد و گمان هم پيدا نشود عمل كند و همچنين است محراب مسجد مسلمانان يا قبرهاي آنان يا گفته صاحب خانه و رستوران و مانند آن.
مسأله - اگر براي پيدا كردن قبله وسيله اي ندارد يا با اينكه كوشش كرده گمانش به طرفي نمي رود خواندن نماز به يك طرف كافي است ولي احتياط مستحب آن است كه به چهار طرف نماز بخواند.
مسأله - كسي كه مي خواهد به چند طرف نماز بخواند، اگر بخواهد نماز ظهر و عصر يا مغرب و عشا را بخواند بهتر آن است كه نماز اوّل را به هر چند طرف كه مي خواهد، بخواند، بعد نماز دوّم را شروع كند.
مسأله - كسي كه اطمينان به قبله ندارد، اگر بخواهد غير از نماز كاري كند كه بايد رو به قبله انجام داد، مثلاً بخواهد سر حيواني را ببرد يا مسلماني را دفن كند، بايد به گمان عمل كند، و اگر گمان ممكن نيست به هر طرف كه انجام دهد صحيح است.
مسأله - اگر كسي در بين نماز بفهمد رو به قبله نيست، اگر انحرافش به سمت راست يا سمت چپ قبله نرسيده نماز او صحيح است و اگر به سمت راست يا سمت چپ قبله رسيده يا پشت به قبله بوده بايد نماز را بشكند و دوباره رو به قبله بخواند و اگر وقت ندارد، در بين نماز به قبله برمي گردد و نماز را تمام مي كند و نمازش صحيح است.
مسأله - اگر بعد از نماز فهميد كه نماز او رو به قبله نبوده است اگر انحراف به سمت راست يا سمت چپ قبله نرسيده نماز صحيح است و اگر به سمت راست يا سمت چپ قبله رسيده و يا پشت به قبله بوده، اگر در وقت است بايد نماز را دوباره بخواند ولي اگر خارج وقت است قضا لازم نيست.
مسأله - اگر فهميد حيواني را رو به قبله ذبح نكرده است آن حيوان حلال است.
مسأله - اگر بعد از دفن ميّت معلوم شد كه رو به قبله دفن نشده است، اگر ممكن است و موجب هتك او هم نباشد، بايد نبش قبر كنند و او را رو به قبله دفن كنند.


بازگشت