چيزهايي كه تيمّم بر آنها صحيح است


چيزهايي كه تيمّم بر آنها صحيح است


مسأله - تيمّم بر خاك، سنگ، ريگ، كلوخ، شن، موزائيك و ديوار گِلي صحيح است، همچنين تيمّم بر چيزهاي پخته مثل گچ، آجر، كوزه و سيمان صحيح است ولي خوب است اگر نپخته اينها در دسترس باشد بر پخته اينها تيمّم نكند، چنانكه خوب است اگر خاك دارد آن را بر همه چيز مقدّم بدارد.
مسأله - تيمّم بر انواع سنگها مثل سنگ گچ، سنگ آهك، سنگ مرمر، سنگ سياه و مانند اينها جايز است ولي تيمّم بر جواهرات مانند عقيق و فيروزه و مانند آنها باطل است.
مسأله - هرگاه چيزهايي كه در مسأله سابق گفته شد پيدا نشود مي تواند به فرش و لباس و مانند اينها كه غباردار باشند تيمّم كند.
مسأله - چنانچه غبار پيدا نشود بايد بر گِل تيمّم كند و بايد بعد از زدن دست بر گِل، گِل را از دست پاك كند و بعد به صورت بكشد.
مسأله - اگر چيزي كه تيمّم بر آن صحيح است پيدا نشود بايد نماز را بدون تيمّم بخواند و احتياط مستحب آن است كه قضاي آن را هم بخواند.
مسأله - اگر با خاك و ريگ چيزي مانند كاه كه تيمّم به آن باطل است مخلوط شود نمي تواند به آن تيمّم كند ولي اگر آن چيز به قدري كم باشد كه در خاك يا ريگ، از بين رفته حساب شود، تيمّم به آن خاك و ريگ صحيح است.
مسأله - اگر چيزي ندارد كه بر آن تيمّم كند چنانچه ممكن است بايد به خريدن و مانند آن تهيه نمايد.
مسأله - احتياطمستحب آن است كه با بودن چيز خشك بر چيز نمناك تيمّم نكند.
مسأله - چيزي كه بر آن تيمّم مي كند بايد پاك باشد و اگر چيز پاكي كه تيمّم به آن صحيح است ندارد، بايد بر چيز نجس تيمّم كند و نماز بخواند.
مسأله - اگر يقين داشته باشد كه تيمّم به چيزي صحيح است و به آن تيمّم نمايد بعد بفهمد تيمّم به آن باطل بوده نمازهايي را كه با آن تيمّم خوانده بايد دوباره بخواند.
مسأله - چيزي كه بر آن تيمّم مي كند و يا مكاني كه در آن تيمّم مي كند بنابر احتياط بايد غصبي نباشد.
مسأله - كسي كه در جاي غصبي حبس است، هرگونه تصرّفاتي كه زيان آور نباشد براي او جايز است، بنابراين وضو و غسل و تيمّم او صحيح است.
مسأله - مستحب است چيزي كه بر آن تيمّم مي كند، گردي داشته باشد كه به دست بماند و بعد از زدن دست بر آن، مستحب است دست را بتكاند كه گرد آن بريزد.
مسأله - تيمّم به زمين گود و خاك جاده و زمين شوره زار كه نمك روي آن را نگرفته مكروه است، و اگر نمك روي آن را گرفته باشد باطل است.


بازگشت