نماز عيد فطر و قربان


نماز عيد فطر و قربان

*مسأله 1532- نماز عيد فطر و قربان در زمان حضور امام$ واجب است و بايد به جماعت خوانده شود و در زمان ما كه امام$ غائب است، مستحبّ مي باشد و مي شود آن را به جماعت يا فرادي خواند.

*مسأله 1533- وقت نماز عيد فطر وقربان از اوّل آفتاب روز عيد است تا ظهر.

*مسأله 1534- مستحبّ است نماز عيد قربان را بعد از بلند شدن آفتاب بخوانند، و در عيد فطر مستحبّ است بعد از بلند شدن آفتاب افطار كنند و زكاة فطره را هم بدهند، بعد نماز عيد را بخوانند.

*مسأله 1535- نماز عيد فطر وقربان دو ركعت است كه در ركعت اوّل بعد از خواندن حمد وسوره، بايد پنج تكبير بگويد و بعد از هر تكبير يك قنوت بخواند و بعد از قنوت پنجم تكبير ديگري بگويد و به ركوع رود ودو سجده بجا آورد وبرخيزد و در ركعت دوم چهار تكبير بگويد و بعد از هر تكبير، قنوت بخواند وتكبير پنجم را بگويد و به ركوع رود و بعد از ركوع دو سجده كند وتشهّد بخواند ونماز را سلام دهد.

*مسأله 1536- در قنوت نماز عيد فطر وقربان هر دعا وذكري بخوانند كافي است ولي بهتر است اين دعا را بخوانند«: أللّهُمَّ أهْلَ الكِبْرِياءِ وَالعَظَمَةَ وَأهْلَ الجُودِ وَالجَبَرُوتِ وَأهْلَ العَفْوِ وَالرَّحْمَةَ وَأهْلَ التَّقوي وَالمَغْفِرََةَ أسْئَلُكَ بِحَقِّ هذا اليَوْمِ الَّذي جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمينَ عِيداً وَلِمُحَمَّدٍ صَلّي اللّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ ذُخْراً وَشَرَفاً وَكَرامَةً وَ مَزيداً أنْ تُصَلّيَ عَلي مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَأنْ تُدْخِلَني فِي كُلِّ خَيْرٍ أدْخَلْتَ فِيهِ مُحَمَّداً وَآلِ مُحََمَّدٍ وَأنْ تُخْرِجَني مِنْ كُلِّ سُوءٍ أخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَعَلَيْهِم اللّهُمَّ إنّي أسْئَلُكَ خَيْرَ ماسَئَلَكَ بِهِ عِبادُكَ الصّالِحُونَ وَأعوذُ بِكَ مِمَّا اسْتَعاذََ مِنْهُ عِبادُكَ المُخْلَصون».

*مسأله 1537- در زمان غائب بودن امام$ مستحبّ است بعد از نماز عيد فطر و قربان دو خطبه بخوانند و بهتر است كه در خطبه عيد فطر، احكام زكاة فطره و در خطبه عيد قربان احكام قرباني را بگويند.

*مسأله 1538- نماز عيد سوره مخصوصي ندارد، ولي بهتر است كه در ركعت اوّل آن سوره شمس (سوره 91) و در ركعت دوم سوره غاشيه (سوره 88) را بخوانند يا در ركعت اوّل سوره سبح اسم (سوره 87) و در ركعت دوم سوره شمس را بخوانند.

*مسأله 1539- مستحبّ است نماز عيد را در صحرا بخوانند، ولي در مكّه مستحبّ است در مسجد الحرام خوانده شود.

*مسأله 1540- مستحبّ است پياده وپا برهنه و با وقار به نماز عيد بروند و پيش از نماز غسل كنند وعمامه سفيد بر سر بگذارند.

*مسأله 1541- مستحبّ است در نماز عيد بر زمين سجده كنند و در حال گفتن تكبيرها دستها را بلند كنند و كسي كه نماز عيد مي خواند، چه امام جماعت باشد يا فرادي نماز مي خواند، نماز را بلند بخواند.

*مسأله 1542- بعد از نماز مغرب وعشاء شب عيد فطر و بعد از نماز صبح آن و بعد از نماز عيد فطر مستحبّ است اين تكبيرها را بگويند: «اللّهُ اكْبَر، اللّهُ اكَْبَر، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَاللّهُ أكْبَر، اللّهُ اكْبَرُ وَلِلّهِ الَْحَمْد، اللّهُ أكْبَرُ عَلي ما هَدانا».

*مسأله 1543- مستحبّ است انسان در عيد قربان بعد از ده نماز كه اوّل آنها نماز ظهر روز عيد وآخر آنها نماز صبح روز دوازدهم است، تكبيرهايي را كه در مسأله پيش گفته شد بگويد و بعد از آن بگويد: «اللّهُ أكْبَرُ عَلي ما رَزَقَنا مِن بَهيمََةِ الأنْعامِ وَالْحَمْدُ لِلّهِ عَلي ما أبْلانا» ولي اگر عيد قربان را در مني باشد، مستحبّ است بعد از پانزده نماز كه اوّل آنها نماز ظهر روز عيد وآخر آنها نماز صبح روز سيزدهم ذي حجّه است، اين تكبيرها را بگويد.

*مسأله 1544- احتياط مستحبّ آن است كه زنها از رفتن به نماز عيد خودداري كنند ولي اين احتياط براي زنهاي پير نيست.

*مسأله 1545- در نماز عيد هم مثل نمازهاي ديگر، مأموم بايد غير از حمد وسوره چيزهاي ديگر نماز را خودش بخواند.

*مسأله 1546- اگر مأموم موقعي برسد كه امام مقداري از تكبيرها را گفته بعد از آن كه امام به ركوع رفت، بايد آنچه از تكبيرها وقنوتها را كه با امام نگفته خودش بگويد و اگر در هر قنوت يك سبحان اللّه يا يك الحمد للّه بگويد كافي است.

*مسأله 1547- اگر در نماز عيد، موقعي برسد كه امام در ركوع است مي تواند نيّت كند وتكبير اوّل نماز را بگويد و به ركوع رود، ولي اگر به هيچ تكبير ويك سبحان اللّه نمي رسد، بهتر آن است كه فرادي بخواند حتّي در صورتي كه به يك تكبير برسد.

*مسأله 1548- اگر در نماز عيد يك سجده يا تشهّد را فراموش كند، احتياط آن است كه بعد از نماز آن را بجا آورد، و نيز اگر كاري كه براي آن سجده سهو لازم است پيش آيد، بنابر احتياط بايد بعد از نماز دو سجده سهو بنمايد.



بازگشت