شرط دوّم:


شرط دوّم:
استقرار است.
مسأله 898 ـ مكان نمازگزار بايد آرام و بدون حركت باشد، لذا نماز در وسائل نقليه اي كه در حال حركت باعث تكان خوردن و عدم آرامش انسان مي شود باطل است. مگر در زمان ناچاري ـ مثلاً تنگي وقت ـ كه در اين صورت نيز بايد تا جايي كه مي تواند شرايط نماز را رعايت كند و هنگام حركت و تكان خوردن چيزي نخواند و هرگاه وسيله نقليه تغيير مسير داد خود را به سمت قبله بچرخاند.
مسأله 899 ـ نماز خواندن در وسائل نقليه اي كه موجب حركت و تكان
[155]
خوردن انسان نمي شود و انسان در آن وسائل آرامش دارد; مثل كشتي، هواپيما، قطار با رعايت شرايط نماز، مثل قبله، اشكال ندارد.
مسأله 900 ـ نماز روي خرمن گندم و جو و تپّه اي از رمل و مانند اينها كه نمي شود استقرار پيدا كرد باطل است، امّا اگر حركت كم باشد كه بتوان واجبات نماز را انجام داد و شرايط ديگر را رعايت كرد مانع ندارد.
مسأله 901 ـ در جائي كه به واسطه احتمال باد و باران و زيادي جمعيّت و مانند اينها اطمينان ندارد كه بتواند نماز را تمام كند، اگر به اميد تمام كردن شروع كند اشكال ندارد و اگر به مانعي برنخورد نمازش صحيح است، و در جائي كه ماندن در آن حرام است (مثلاً جائي كه خطر خراب شدن سقف يا ريزش كوه يا تصادف و...) نبايد نماز بخواند ولي اگر خواند نمازش صحيح است ليكن مرتكب حرام شده است. و همچنين روي چيزي كه ايستادن و نشستن روي آن حرام است مانند فرش يا روزنامه اي كه اسم خدا و آيات قرآن بر آن نوشته شده نبايد نماز بخواند ولي اگر خواند نمازش صحيح است امّا مرتكب حرام شده است.
مسأله 902 ـ بودن مرد با زن نامحرم در جاي خلوت كه ديگري نمي تواند به آنجا وارد شود خلاف احتياط است و احتياطاً در آنجا نماز نخوانند ولي اگر يكي از آنها مشغول نماز باشد و ديگري وارد شود نماز او اشكال ندارد.
مسأله 903 ـ نماز خواندن در محلّي كه مجلس گناه است مثلاً در آنجا شراب مي نوشند، قمار مي كنند، غيبت مي كنند يا تار و مانند آن مي زنند، خلاف احتياط است.
مسأله 904 ـ احتياط واجب آن است كه در خانه كعبه و بر بام آن نماز واجب را نخوانند ولي در حال ناچاري مانع ندارد.
مسأله 905 ـ خواندن نماز مستحب در خانه كعبه و بر بام آن اشكال ندارد بلكه مستحب است در داخل خانه كعبه مقابل هر ركني دو ركعت نماز بخوانند.


بازگشت