حكم دانشجويان و روحانيون


حكم دانشجويان و روحانيون



س 652: دانشجوياني كه هر هفته حداقل دو روز براي تحصيل مسافرت مي كنند و يا كارمنداني كه هر هفته براي كارشان سفر مي كنند، چه حكمي دارند؟

با توجه به اينكه آنها هر هفته مسافرت مي نمايند، ولي امكان دارد به خاطر تعطيلي دانشگاه يا كارشان به مدت يك ماه در وطن اصلي خود بمانند و در خلال آن مدت مسافرتي نمي كنند، آيا بعد از گذشت يك ماه كه سفر خود را دوباره آغاز مي كنند، نمازشان در سفر اول طبق قاعده شكسته و بعد از آن تمام است؟

ج: در سفر براي تحصيل علم، نماز شكسته است و روزه هم صحيح نيست، اعم از اينكه سفرشان هفتگي باشد يا روزانه. ولي كسي كه براي كار آزاد يا اداري، مسافرت مي كند، اگر بين وطن يا محل سكونت و محل كارش هر ده روز حداقل يك مرتبه رفت و آمد نمايد، بايد از سفر دوم به بعد نماز خود را تمام بخواند و روزه او هم صحيح است، و اگر بين دو سفري كه براي كار كردن مي رود، ده روز در وطن يا جاي ديگري بماند، در سفر اولي كه بعد از اقامت ده روزه براي كار كردن مي رود، نمازش شكسته است و نمي تواند روزه بگيرد.

س 653: دبير شاغل در شهرستان رفسنجان مي باشم با توجه به پذيرفته شدن در مركز عالي ضمن خدمت و مأموريت به تحصيلي آموزش و پرورش، سه روز ابتداي هفته را در شهرستان كرمان اشتغال به تحصيل دارم و بقيه ايّام هفته را در شهرستان خود به خدمت مشغولم، نظر حضرتعالي در مورد احكام نماز و روزه اينجانب چه مي باشد، آيا حكم دانشجو بودن بر ما جاري است يا خير؟

ج: اگر مأمور به تحصيل هستيد نماز شما تمام است و مي توانيد روزه بگيريد.

س 654: اگر يكي از طلاب علوم ديني قصد داشته باشد تبليغ را شغل خود قرار دهد، آيا با اين فرض مي تواند در سفر نماز خود را تمام بخواند و روزه هم بگيرد؟ اگر شخصي براي كاري غير از تبليغ و ارشاد يا امر به معروف و نهي از منكر مسافرت نمايد، نماز و روزه اش چه حكمي دارد؟

ج: اگر عرفا تبليغ و ارشاد يا امر به معروف و نهي از منكر شغل و كار او محسوب شود، در سفر براي انجام آن كارها حكم مسافري را دارد كه به خاطر شغل و كارش سفر مي كند، و اگر زماني براي كاري غير از ارشاد و تبليغ مسافرت كرد، در آن سفر مانند ساير مسافران نمازش شكسته است و روزه او صحيح نيست.

س 655: كساني كه مدت غير معيني مسافرت مي كنند مانند طلاب علوم ديني كه براي درس خواندن به حوزه علميه مي روند و يا كارمندان دولت كه براي كار به مدت غير معيني به شهري اعزام مي شوند، نماز و روزه اين افراد چه حكمي دارد؟

ج: بر محل تحصيل يا كار حكم وطن مترتب نيست، مگر آنكه آنقدر آنجا بمانند كه عرفا وطن آنها محسوب شود.

س 656: طلبه علوم ديني در شهري كه وطن او نيست زندگي مي كند، اگر قبل از قصد اقامه ده روز مي دانسته و يا قصد داشته كه به طور هفتگي به مسجدي كه بيرون شهر واقع است برود، آيا مي تواند قصد اقامت ده روز كند يا خير؟

ج: هنگام قصد اقامت، قصد رفتن به كمتر از مسافت شرعي به مدت يك ساعت يا بيشتر تا ثلث روز يا شب ضرر به صحت قصد اقامت نمي زند و تشخيص اينكه مقصدي كه قصد رفتن به آنجا را دارد، آيا داخل در محل اقامت هست يا خير، موكول به نظر عرف است.

بازگشت