شكّيات نماز


شكّيات نماز



س 516: كسي كه در ركعت سوم نماز شك كند كه قنوت را بجاآورده يا خير، چه حكمي دارد، آيا نمازش را تمام كند و يا از هنگام شك آن را قطع نمايد؟

ج: به شك مذكور اعتنا نمي شود و نماز صحيح است، و در اين مورد چيزي بر مكلّف واجب نيست.

س 517: آيا در نماز نافله به شك در غير از ركعت هاي آن مثل شك در اين كه يك سجده انجام داده يا دو سجده، اعتنا مي شود؟

ج: شك در اقوال و افعال نماز نافله همان حكم شك در اقوال و افعال نماز فريضه را دارد، يعني اگر از محل آن تجاوز نكرده است، به آن اعتنا مي شود و اگر از محل انجام آن تجاوز كرده است، به آن اعتنا نمي شود.

س 518: با توجه به اين كه كثير الشك نبايد به شك خود اعتنا كند، اگر براي او در نماز شكي پيش آمد، وظيفه اش چيست؟

ج: بايد بنا بر انجام كاري بگذارد كه در آن شك كرده است، مگر آنكه انجام آن موجب بطلان نماز شود كه در اين صورت بنا بر عدم انجام آن مي گذارد، بدون اين كه در اين مورد فرقي بين ركعتها و افعال و اقوال نماز باشد.

س 519: اگر شخصي بعد از چند سال متوجه بطلان عبادت هايش شود و يا در آن شك كند، وظيفه اش چيست؟

ج: به شك بعد از عمل اعتنا نمي شود، و در صورت علم به بطلان، واجب است عبادت هاي قابل تدارك را قضاء نمايد.

س 520: اگر شخصي سهوا بعضي از اجزاء نماز را به جاي بعضي ديگر انجام دهد و يا در هنگام نماز نگاهش به جائي بيفتد يا سهوا حرف بزند، آيا نماز او باطل است؟ وظيفه او چيست؟

ج: عمل سهوي در نماز موجب بطلان آن نمي شود، ليكن در بعضي از موارد باعث وجوب سجده سهو مي گردد، مگر آنكه ركني از نماز را كم يا زياد كند كه موجب بطلان نماز مي شود.

س 521: اگر فردي يك ركعت از نماز را فراموش كند و در ركعت آخر يادش بيايد، مثلا فكر مي كرد كه ركعت اول نمازش ركعت دوم است، لذا ركعت سوم و چهارم را هم بجا آورد، و در ركعت آخر متوجه شد كه در ركعت سوم است، وظيفه او چيست؟

ج: واجب است هر ركعتي را كه بجا نياورده، قبل از سلام نماز بجا آورد و سپس سلام دهد و در اين صورت كه تشهد واجب نماز را در محل خود انجام نداده، بايد بنابر احتياط قضاي آن را انجام داده و دو سجده سهو براي آن بجا آورد.

س 522: براي مكلّف دانستن تعداد ركعتهاي نماز احتياط، كه يك ركعت است يا دو ركعت، چگونه ممكن است؟

ج: تعداد ركعتهاي نماز احتياط به مقدار كمبود احتمالي در نماز است. بنابراين در شك بين دو و چهار، دو ركعت نماز احتياط، واجب است؛ و در شك بين سه و چهار، يك ركعت نماز احتياط ايستاده يا دو ركعت نشسته، واجب است.

س 523: اگر كلمه اي از ذكرهاي نماز يا آيات قرآني يا دعاهاي قنوت، سهوا غلط خوانده شود، آيا سجده سهو واجب مي شود؟

ج: واجب نيست.

بازگشت