سجده و احكام آن


سجده و احكام آن



س 489: سجده و تيمم بر سيمان و موزائيك چه حكمي دارد؟

ج: سجده و تيمم بر آن دو اشكال ندارد. اگرچه احوط ترك تيمم بر سيمان و موزائيك است.

س 490: آيا گذاشتن دستها هنگام نماز بر موزائيكي كه داراي سوراخهاي ريزي است، اشكال دارد؟

ج: اشكال ندارد.

س 491: آيا سجده بر مهر كه سياه و چرك شده، به طوري كه لايه اي از چرك روي آن را پوشانده و مانع چسبيدن پيشاني روي مهر است، اشكال دارد؟

ج: اگر چرك روي مهر به مقداري باشد كه حائل بين پيشاني و مهر شود، سجده و نماز باطل است.

س 492: آيا بر زني كه هنگام سجده بر مهر، پيشاني وي بخصوص جاي سجده با حجاب پوشيده شده است، اعاده نمازهايش واجب است؟

ج: اگر هنگام سجده متوجه وجود حائل نبوده، اعاده بر او واجب نيست.

س 493: زني هنگام سجده، سر خود را روي مهر گذاشته، متوجه مي شود كه پيشاني وي به طور كامل با مهر تماس ندارد، زيرا چادر يا روسري وي مانع از تماس كامل پيشاني با مهر است، لذا سرش را از روي آن بلند كرده و بعد از رفع مانع دوباره روي مهر گذاشته است، نماز او چه حكمي دارد؟ اگر عمل وي سجده مستقلي محسوب شود، نمازهائي كه خوانده است، چه حكمي دارد؟

ج: واجب است بدون اين كه سر خود را از زمين بلند كند، پيشاني اش را حركت دهد تا روي مهر قرار بگيرد. اگر بلند كردن پيشاني از زمين براي سجده روي مهر بر اثر جهل يا فراموشي بوده و اين عمل را فقط در يكي از دو سجده يك ركعت انجام مي داده، نمازش صحيح است و اعاده واجب نيست. ولي اگر اين كار با علم و عمد بوده و يا در هر دو سجده يك ركعت آن را انجام داده، نمازش باطل و اعاده آن واجب است.

س 494: در سجده بايد هفت عضو از بدن روي زمين باشد، ولي ما به خاطر وضيعت خاص جسمي كه داريم، قادر به انجام اين كار نيستيم، زيرا از معلولين جنگي كه از صندلي چرخدار استفاده مي كنند، هستيم و براي نماز يا مهر را به طرف پيشاني بلند مي كنيم و يا آن را روي دسته صندلي چرخدار گذاشته و بر آن سجده مي كنيم، آيا اين كار صحيح است يا خير؟

ج: اگر قادر به گذاشتن مهر روي دسته صندلي چرخدار يا چيز ديگر مانند بالشت يا چهار پايه و سجده بر آن هستيد، بايد سجده را بدين نحو انجام دهيد و نماز شما صحيح است. در غير اين صورت به هر نحو كه مي توانيدهرچندباايماءواشاره، سجده وركوع راانجام دهيد و نماز شما صحيح است. انشاء الله موفق باشيد.

س 495: سجده بر سنگفرش مرمر مشاهد مشرفه چه حكمي دارد؟

ج: سجده بر سنگ مرمر اشكال ندارد.

س 496: آيا جايز است هنگام سجده علاوه بر انگشت بزرگ پا، بعضي از انگشتان ديگر آن را هم بر زمين بگذاريم؟

ج: اشكال ندارد.

س 497: امروزه مهري براي نماز ساخته شده كه با شمارش ركعت ها و سجده هاي نمازگزار باعث مي شود تا حدي شك او بر طرف گردد. با توجه به اين كه هنگام گذاشتن پيشاني روي آن، مهر به خاطر دستگاه فلزي كه زير آن نصب شده است، به سمت پائين حركت مي كند، آيا با اين توصيف سجده بر آن صحيح است؟ اميدواريم نظر شريف خود را بيان فرمائيد.

ج: اگر محل گذاشتن پيشاني از چيزهائي باشد كه سجده بر آن صحيح است و پس از گذاشتن پيشاني ثابت و بي حركت بماند، سجده بر روي آن اشكال ندارد.

س 498: هنگام نشستن بعد از سجده كدام پا روي ديگري گذاشته مي شود؟

ج: مستحب است كه بر ران چپ بنشيند و روي پاي راست را بر كف پاي چپ بگذارد.

س 499: در سجده و ركوع بعد از قرائت ذكر واجب، گفتن چه ذكري افضل است؟

ج: تكرار همان ذكر واجب و بهتر است كه به عدد فرد ختم شود، و در سجده علاوه بر آنچه گفته شد، صلوات و دعا براي حاجت هاي دنيا و آخرت مستحب است.

س 500: شنيدن آياتي كه سجده در اثر شنيدن آنها واجب مي شود از نوارهاي قرآن كه از ضبط صوت يا صدا و سيما پخش مي شود چه حكمي دارد؟

ج: در فرض مرقوم، سجده واجب است.

بازگشت