احكام تيمم


احكام تيمم



س 200: اگر چيزهائي مثل خاك، گچ، سنگ كه تيمم بر آنها صحيح است، به ديوار چسبيده باشند، آيا تيمم بر آنها صحيح است يا آنكه حتما بايد بر روي زمين باشند؟

ج: در صحت تيمم، بودن آنها بر روي زمين شرط نيست.

س 201: در صورتي كه جنب بر اثر عدم امكان رسيدن به حمام، چند روزي جنابتش استمرار داشته باشد، اگر بعد از نمازي كه با تيمم بدل از غسل خوانده است، حدث اصغري از او سر بزند، آيا براي نماز بعدي بايد دوباره تيمم بدل از غسل نمايد؟ يا آنكه همان تيمم اول از جهت جنابت كفايت مي كند، و براي نمازهاي بعدي از جهت حدث اصغر وضو يا تيمم واجب است؟

ج: شخص جنب پس از آن كه به طور صحيح تيمم بدل از غسل جنابت كرد، اگر حدث اصغر از او سر بزند، تا زماني كه عذرِ شرعيِ مجوز تيمم بر طرف نشده است، بنابر احتياط واجب بايد براي اعمال مشروط به طهارت، تيمم بدل از غسل نمايد و وضو هم بگيرد و اگر معذور از وضو باشد بايد تيمم ديگري بدل از آن نمايد.

س 202: آيا تيمم بدل از غسل همان احكام قطعي و ثابت غسل را دارد؟ به اين معني كه آيا با آن داخل مسجد شدن جايز است؟

ج: ترتيب همه آثار شرعي غسل بر تيمم بدل از غسل جايز است، مگر اين كه تيمم بدل از غسل به علت تنگي وقت باشد.

س 203: شخصي كه از مجروحين جنگي است و بر اثر قطع نخاع قادر به كنترل ادرار خود نيست، آيا مي تواند به اين دليل كه حمام رفتن براي او كمي مشقت دارد، براي انجام اعمال مستحبي مانند غسل جمعه و زيارت و غير آنها تيمم بدل از غسل نمايد؟

ج: صحت تيمم بدل از غسل براي اعمالي كه مشروط به طهارت نيست، مانند زيارت محل اشكال است، ولي انجام آن بجاي غسل هاي مستحبي در موارد عسر و حرج به قصد رجاء و مطلوبيت اشكال ندارد.

س 204: كسي كه فاقد آب است و يا استعمال آب برايش ضرر دارد، آيا در صورت تيمم بدل از غسل جنابت، داخل مسجد شدن و خواندن نماز جماعت براي او جايز است؟ قرائت قرآن كريم چه حكمي دارد؟

ج: تا زماني كه عذر مجوز تيمم باقي است و تيمم او باطل نشده، انجام همه اعمال مشروط به طهارت براي او جايز است.

س 205: رطوبتي از انسان در حال خواب خارج مي شود و بعد از بيداري چيزي به ياد نمي آورد ولي لباس خود را مرطوب مي بيند و وقت هم براي به ياد آوردن ندارد زيرا نماز صبح او قضا مي شود. وظيفه انسان در اين حالت چيست؟ چگونه نيت تيمم بدل از غسل نمايد؟ حكم اصلي در اين باره چيست؟

ج: اگر مي داند كه محتلم شده، جنب است و بايد غسل كند و در صورت تنگي وقت بايد بعد از تطهير بدنش تيمم نموده و نماز بخواند و سپس در وسعت وقت غسل نمايد، ولي در صورت شك در احتلام و جنابت، حكم جنابت بر آن جاري نمي شود.

س 206: شخصي كه چندين شب متوالي جنب شده، با توجه به اين كه در حديث شريف آمده است كه چند روز متوالي حمام رفتن انسان را ضعيف مي كند، چه تكليفي دارد؟

ج: غسل بر او واجب است، مگر اين كه استعمال آب براي او ضرر داشته باشد كه در اين صورت بايد تيمم كند.

س 207: من در يك وضعيت غيرطبيعي به سر مي برم، بطوري كه از من چند دفعه بدون اختيار در نوبت هاي متعدد مني خارج مي شود كه خروج آن همراه با لذت نيست. وظيفه من درباره هر نماز چيست؟

ج: اگر غسل كردن براي هر نماز ضرر دارد و يا تكليفِ خيلي دشواري بر شماست، بعد از تطهير بدن با تيمم نماز بخوانيد.

س 208: كسي كه غسل جنابت را براي نماز صبح انجام نداده است و به اعتقاد اين كه اگر غسل كند، مريض مي شود، تيمم كرده است، چه حكمي دارد؟

ج: اگر به اعتقاد او غسل برايش ضرر دارد، تيمم اشكال ندارد و نماز با آن صحيح است.

س 209: كيفيت تيمم چگونه است؟ آيا فرقي بين تيمم بدل از وضو و غسل هست؟

ج: تيمم بدين ترتيب است: ابتدا بايد نيت نمايد و سپس كف هر دو دست را بر چيزي كه تيمم بر آن صحيح است بزند و آن را به تمام پيشاني و دو طرف آن از جائي كه موي سر مي رويد تا ابروها و بالاي بيني بكشد، و سپس كف دست چپ را بر تمام پشت دست راست و كف دست راست را بر تمام دست چپ، بكشد و احتياط واجب اين است كه بار ديگر دستها را به زمين بزند و سپس كف دست چپ را بر پشت دست راست وكف دست راست رابر پشت دست چپ بكشد. اين ترتيب در تيمم بدل از وضو و بدل از غسل يكسان است.

س 210: تيمم بر سنگ گچ و آهك و پخته شده آنها و آجر چه حكمي دارد؟

ج: تيمم بر هر آنچه از زمين محسوب شود مانند سنگ گچ و سنگ آهك، صحيح است. و بعيد نيست، تيمم بر گچ و آهك پخته و آجر و امثال آنها هم صحيح باشد.

س 211: فرموده ايد چيزي كه بر آن تيمم مي شود بايد پاك باشد، آيا اعضاء تيمم (پيشاني و پشت دستها) هم بايد پاك باشند؟

ج: احتياط آن است كه در صورت امكان، پيشاني و پشت دستها پاك باشند و اگر فردي نتواند محل تيمم را تطهير كند، بدون آن تيمم نمايد؛ هر چند بعيد نيست كه طهارت در هر صورت شرط نباشد.

س 212: اگر انسان نتواند وضو بگيرد و تيمم هم براي او امكان نداشته باشد، چه وظيفه اي دارد؟

ج: اگر انسان نتواند براي نماز وضو بگيرد و تيمم هم ممكن نباشد، بنا بر احتياط بايد نماز را در وقت بدون وضو و تيمم بخواند و سپس با وضو يا تيمم قضا كند.

س 213: من به بيماري پوستي مبتلا شده ام، بطوري كه هر گاه غسل مي كنم پوست بدنم خشك مي شود. حتي در صورت شستن دست و صورتم هم اين خشكي به وجود مي آيد. بنابراين مجبورم روغن به پوستم بمالم، در نتيجه هنگام وضو بخصوص براي نماز صبح با مشكلاتي مواجه مي شوم. آيا جايز است در نمازهاي صبح به جاي وضو تيمم كنم؟

ج: اگر استعمال آب براي شما ضرر داشته باشد، وضو گرفتن صحيح نيست، و بايد به جاي آن تيمم كنيد.و اگرضرر ندارد و روغن مذكور مانع از رسيدن آب به اعضاي وضو نباشد، بايد وضو بگيريد و اگر مانع است و مي توانيد روغن را پاك نموده و وضو بگيريد و سپس روغن بزنيد، نوبت به تيمم نمي رسد.

س 214: شخصي به خاطر تنگي وقت، نمازش را با تيمم خوانده است. بعد از فراغت از نماز براي او آشكار مي شود كه وقت براي وضو داشته است. نماز او چه حكمي دارد؟

ج: اعاده آن نماز بر او واجب است.

س 215: ما در منطقه سردسيري زندگي مي كنيم كه نه حمام دارد و نه مكاني براي استحمام، وقتي در ماه مبارك رمضان به حالت جنابت از خواب بيدار مي شويم، با توجه به اين كه غسل كردن جوانان در نيمه شب در برابر مردم با آب مشك يا حوض عيب شمرده مي شود و آب هم در آن وقت سرد است، تكليف ما براي روزه فردا چيست؟ آيا تيمم جايز است؟ در صورتي كه غسل نكند، افطار كردن روزه آن روز چه حكمي دارد؟

ج: مجرد مشقّت يا عيب شمرده شدن اغتسال جوانان در نيمه شب، عذر شرعي محسوب نمي شود، بلكه مادامي كه غسل، حرجي و موجب ضرر براي مكلّف نشود، غسل كردن به هرصورتي كه امكان دارد واجب است، و در صورت حرج يا ضرر بايد قبل از طلوع فجر تيمم كند و با تيمم بدل از غسل جنابت پيش از طلوع فجر روزه اش صحيح است، و اگر تيمم نكند روزه اش باطل است، ولي امساك در طول روز بر او واجب مي باشد.

بازگشت