وضو


وضو
(مساله 242) در وضو واجب است صورت ودستها را بشويند و جلوي سر و روي پاها را مسح كنند.
(مـسـاله 243) در ازاي صورت را بايد از بالاي پيشاني , جايي كه موي سر بيرون مي آيد تا آخر چانه شـسـت , و پهناي آن بمقداري كه بين انگشت وسط وشست قرارمي گيرد بايد شسته شود, واگر مـخـتصري از اين مقدار را نشويد وضو باطل است .
وبراي آن كه يقين كند اين مقدار كاملا شسته شده بايد كمي اطراف آن را هم بشويد.
(مـسـاله 244) اگر صورت يا دست كسي كوچكتر يا بزرگتر از معمول مردم باشد ,بايد ملاحظه كـند كه مردمان معمولي تا كجاي صورت خود را مي شويند او هم تاهمانجا را بشويد.
ونيز اگر در پيشاني او مو روييده يا جلوي سرش مو ندارد بايد به اندازه معمول , پيشاني را بشويد.
(مساله 245) اگر احتمال دهد چرك يا چيز ديگري در ابروها و گوشه هاي چشم ولب او هست كه نـمـي گذارد آب به آنها برسد, چنانچه احتمال او در نظر مردم بجاباشد, بايد پيش از وضو وارسي كند كه اگر هست برطرف نمايد.
(مساله 246) اگر پوست صورت از لاي مو پيدا باشد بايد آب را به پوست برساند.
و اگر پيدا نباشد شستن مو كافي است ورساندن آب به زير آن لازم نيست .
(مساله 247) اگر شك كند كه پوست صورت از لاي مو پيدا است يا نه , بنا براحتياط واجب بايد مو را بشويد وآب را به پوست هم برساند.
(مـساله 248) شستن داخل بيني و مقداري از لب و چشم كه در وقت بستن ديده نمي شود واجب نـيـست .
ولي براي آن كه يقين كند از جاهايي كه بايد شسته شود,چيزي باقي نمانده , واجب است مـقـداري از آنـهـا را هـم بـشـويـد.
و كسي كه نمي دانسته بايد اين مقدار را بشويد, اگر بداند در وضوهايي كه گرفته مقدار واجب را شسته نمازهايي كه خوانده صحيح است .
(مـسـاله 249) بايد صورت ودستها را از بالا به پايين شست واگر از پايين به بالابشويد وضو باطل است .
(مـسـالـه 250) اگر دست را تر كند و بصورت و دستها بكشد, چنانچه تري دست بقدري باشد كه بواسطه كشيدن دست , آب كمي بر آنها جاري شود كافي است .
(مـساله 251) بعد از شستن صورت بايد دست راست وبعد از آن دست چپ را ازآرنج تا سر انگشتها بشويد.
(مساله 252) براي آن كه يقين كند آرنج را كاملا شسته , بايد مقداري بالاتر از آرنج را هم بشويد.
(مـساله 253) كسي كه پيش از شستن صورت دستهاي خود را تا مچ شسته , درموقع وضو, بايد تا سر انگشتان را بشويد, و اگر فقط تا مچ را بشويد وضوي او باطل است .
(مـساله 254) در وضو, شستن صورت ودستها مرتبه اول واجب ومرتبه دوم مستحب ومرتبه سوم وبـيـشـتـر از آن حرام مي باشد.
و اين كه كدام شستن , اول يا دوم يا سوم است مربوط به قصد كسي اسـت كـه وضـو مي گيرد, پس اگر به قصد شستن مرتبه اول مثلا ده مرتبه آب به صورت بريزد, اشـكـال نـدارد وهـمه آنها شستن اول حساب مي شود, واگر به قصد اين كه سه مرتبه بشويد سه مرتبه آب بريزد مرتبه سوم آن حرام است .
(مساله 255) بعد از شستن هر دو دست , بايد جلوي سر را با تري آب وضو كه دردست مانده مسح كند, و احتياط واجب آن است كه با دست راست مسح نمايد , ونيز احتياط آن است كه مسح از بالا به پايين باشد, اگرچه اقوي جواز مسح از پايين به بالا است .
(مساله 256) يك قسمت از چهار قسمت سر, كه مقابل پيشاني است جاي مسح مي باشد.
وهر جاي ايـن قسمت را به هر اندازه مسح كند كافي است , اگر چه احتياطمستحب آن است كه از درازا به اندازه درازي يك انگشت و از پهنا به اندازه پهناي سه انگشت بسته مسح نمايد.
(مساله 257) لازم نيست مسح سر بر پوست آن باشد, بلكه بر موي جلوي سرهم صحيح است , ولي كـسـي كـه موي جلوي سر او به اندازه اي بلند است كه اگر مثلاشانه كند به صورتش مي ريزد, يا بـجاي ديگر سر مي رسد, بايد بن موها را مسح كند,يا فرق سر را باز كرده پوست سر را مسح نمايد.
واگر موهايي را كه بصورت مي ريزديا بجاهاي ديگر سر مي رسد, جلوي سر جمع كند وبر آنها مسح نمايد يا بر موي جاهاي ديگر سر, كه جلوي آن آمده مسح كند باطل است .
(مـسـالـه 258) بـعد از مسح سر, بايد با تري آب وضو كه در دست مانده روي پاها رااز سر يكي از انگشت ها تا برآمدگي روي پا مسح كند, واحتياط واجب آن است كه تامفصل را هم مسح نمايد.
(مساله 259) پهناي مسح پا به هر اندازه باشد كافي است , ولي بهتر آن است كه به اندازه پهناي سه انگشت بسته مسح نمايد, وبهتر ازآن مسح تمام روي پا است .
(مـساله 260) احتياط آن است كه در مسح پا, دست را بر سر انگشتها بگذارد وبعدبه روي پا بكشد, هرچند اكتفا به اين كه تمام دست را روي پا بگذارد و كمي بكشدجايز است .
(مساله 261) در مسح سر و روي پا, بايد دست را روي آنها بكشد و اگر دست رانگهدارد وسر يا پا را بـه آن بكشد وضو باطل است .
ولي اگر موقعي كه دست رامي كشد سر يا پا مختصري حركت كند اشكال ندارد.
(مساله 262) جاي مسح بايد خشك باشد واگر بقدري تر باشد كه رطوبت كف دست به آن اثرنكند, مـسـح بـاطـل اسـت .
ولـي اگـر تـري آن بـقدري كم باشدكه رطوبتي كه بعداز مسح , درآن ديده مي شودبگويند فقط ازتري كف دست است اشكال ندارد.
(مساله 263) اگر براي مسح , رطوبتي در كف دست نمانده باشد, نمي تواند دست را با آب خارج تر كند, بلكه بايد از اعضا ديگر وضو رطوبت بگيرد وبا آن مسح نمايد.
(مساله 264) اگر رطوبت كف دست فقط به اندازه مسح سر باشد احتياط واجب آن است كه سر را با همان رطوبت مسح كند, وبراي مسح پاها از اعضا ديگر وضورطوبت بگيرد.
(مـسـالـه 265) مـسح كردن از روي جوراب وكفش باطل است ولي اگر بواسطه سرماي شديد يا تـرس از دزد ودرنـده ومانند اينها نتواند كفش يا جوراب را بيرون آورد, مسح كردن بر آنها اشكال نـدارد.
و اگر روي كفش نجس باشد, بايد چيز پاكي بر آن بيندازد وبر آن چيز مسح كند.
واحتياط واجب آن است كه تيمم هم بنمايد.
(مساله 266)اگر روي پا نجس باشد ونتواند براي مسح , آن را آب بكشد بايد تيمم نمايد.


بازگشت