وضو


وضو

(مساله237)در وضو واجب است صورت ودستها را بشويند و جلوي سرو روي پاها را مسح كنند .


(مساله 238)درازاي صورت را بايد ازبالاي پيشاني جائي كه موي سر بيرون مي آيد تا آخر چانه شست . و پهناي آن به مقداري كه بين انگشت وسط وشست قرار ميگيرد بايد شسته شود ، و اگر مختصري از اين مقدار را نشويد ، وضو باطل است وبراي آنكه يقين كند اين مقدار كاملاً شسته شده بايد كمي اطراف آن را هم بشويد .


(مساله239) اگرصورت يا دست كسي كوچكتر يا بزرگتر از معمول مردم باشد بايد ملاحظه كند كه مردمان معمولي تا كجاي صورت خود را مي شويند ، او هم تا همانجا را بشويد . واگر دست و صورتش هر دو برخلاف معمول باشد ، ولي با هم متناسب باشند ، لازم نيست


ملاحظة معمول را بكند ، بلكه به دستوري كه در مساله پيش گفته شد وضو بگيرد و نيز اگر در پيشاني او مو روئيده يا جلوي سرش مو ندارد بايد به اندازةمعمول ، پيشاني را بشويد .


(مساله240)اگر احتمال دهد چرك يا چيز ديگري در ابروها و گوشه هاي چشم و لب او هست كه نمي گذارد آب به آنها برسد چنانچه احتمال او در نظر مردم بجا باشد ، بايد پيش از وضو ، وارسي كند كه اگر هست برطرف نمايد .


(مساله241)اگر پوست صورت از لاي مو پيدا باشد ، بايد آب را به پوست برساند و اگر پيدا نباشد ، شستن مو كافي است و ساندن آب به زير آن لازم نيست .


(مساله242)اگر شك كند كه پوست صورت از لاي مو پيدا است يا نه ، بنابر احتياط واجب بايد مو را بشويد و آب را به پوست هم برساند (مساله243)شستن توي بيني و مقداري از لب و چشم كه در وقت بستن ، ديده نمي شود واجب نيست ، ولي براي آنكه يقين كند از جاهائي كه بايد شسته شود چيزي باقي نمانده ، واجب است مقداري از آنها را هم بشويد . وكسي كه نمي دانسته بايد اين مقدار را بشويد ، اگر نداند در وضو هائي كه گرفته اين مقدار را شسته يا نه ، نمازهائي كه خوانده صحيح است .


(مساله244)بايد صورت و دست ها را از بالا به پائين شست و اگر از پائين به بالا بشويد ، باطل است .


(مساله245)اگر دست را تر كند و به صورت و دستها بكشد ، چنانچه تري دست بقدري باشد كه به واسطة كشيدن دست ، آب كمي بر آنها جاري شود ، كافي است .


(مساله246)بعدازشستن صورت بايد دست وبعد ازآن دست چپ را از آرنج تا سر انگشتها بشويد .


(مساله247) براي آنكه يقين كند آرنج را كاملاً شسته ، بايد مقداري بالاتر از آرنج را هم بشويد .


(مساله 248) كسي كه پيش از شستن صورت دستهاي خود را تا مچ شسته ،در موقع وضو بايد تا سر انگشتان را بشويد . واگر فقط تا مچ را بشويد وضوي او باطل است .


(مساله249) در وضو شستن صورت و دستها مرتبة اول واجب و مرتبة دوم جايز و مرتبة سوم و بيشتر از آن حرام مي باشد و اينكه كدام شستن اول يا دوم يا سوم است . بستگي به قصد گيرندةْ وضو دارد ، نه به تعداد دفعاتي كه آب به صورت مي ريزد .


( مساله 250 ) بعد از شستن هر دو دست بايد جلوي سر را با تري آب وضو كه در دست مانده،مسح كند و احتياط واجب آن است كه با دست راست باشد هر چند لازم نيست كه از بالا به پائين مسح نمايد .


( مساله 251 ) يك قسمت از چهار قسمت سر . كه مقابل پيشاني است جاي مسح مي باشد و هر جاي اين قسمت را به هر اندازه مسح كند كافي است ، اگر چه احتياط مستحب آن است كه از درازا به اندازة درازاي يك انگشت و از پهنا به اندازة پهناي سه انگشت بسته ، مسح نمايد .


( مساله 252 ) لازم نيست مسح سر بر پوست آن باشد ، بلكه بر موي جلوي سر هم صحيح است ، ولي كسي كه موي جلوي سر او به اندازه اي بلند است كه اگر مثلا شانه كند به صورتش مي ريزد ، يا به جاهاي ديگر سر ، كه خارج از جلو سر است مي رسد ، بايد بيخ موها را مسح كند ، يا فرق سر را باز كرده ، پوست سر را مسح نمايد و اگر موهائي را كه به صورت مي ريزد يا به جاهاي ديگر سر مي رسد ، جلوي سر جمع كند و بر آنها مسح نمايد يا بر موي جاهاي ديگر سر ، كه جلوي آن آمده مسح كند ، باطل است .


( مساله 253 ) بعد از مسح سر بايد با تري آب وضو كه در دست مانده ، روي پاها را از سر يكي از انگشتها تا بر آمدگي روي پا ، مسح كند .


( مساله 254 ) پهناي مسح پا به هر اندازه باشد كافي است ، ولي بهتر آن است كه به اندازة پهناي سه انگشت بسته مسح نمايد ، و بهتر از مسح تمام روي پا است .


( مساله 255 ) اگر در مسح پا همة را روي پا بگذارد و كمي بكشد ، صحيح است .


( مساله 256 ) در مسح سر و روي پا بايد دست را روي آنها بكشد و اگر دست را نگهدارد و سر يا پا را به آن بكشد وضو باطل است ، ولي اگر موقعي كه دست را مي كشد سر يا پا مختصري حركت كند ، اشكال ندارد .


( مساله 257 ) جاي مسح بايد خشك باشد و اگر بقدري تر باشد كه رطوبت كف دست به آن اثر نكند ، مسح باطل است . ولي اگر تري آن بقدري كم باشد كه رطوبتي كه بعد از مسح در آن ديده مي شود بگويند فقط از تري كف دست است . اشكال ندارد .


( مساله 258 ) اگر براي مسح رطوبتي در كف دست نمانده باشد ، نمي تواند دست را با آب خارج تر كند ، بلكه بايد از اعضاء ديگر وضو رطوبت بگيرد و با آن مسح نمايد .


( مساله 259 ) اگر رطوبت كف دست فقط به اندازة مسح سر باشد ، مي تواند سر را با همان رطوبت مسح كند و براي مسح پاها از اعضاء ديگر وضو رطوبت بگيرد .


( مساله 260 ) مسح كردن از روي جوراب و كفش باطل است ، ولي اگر به واسطة سرماي شديد يا ترس از دزد و درنده و مانند اينها نتواند كفش يا جوراب را بيرون آورد ، مسح كردن بر آن اشكال ندارد و اگر روي كفش نجس باشد بايد چيز پاكي بر آن بيندازد و بر آن چيز مسح كند .


( مساله 261 ) اگر روي پا نجس باشد و نتواند براي مسح ، آن را آب بكشد ، بايد تيمم نمايد .











بازگشت