مسائل متفرقهء نماز مسافر


مسائل متفرقهء نماز مسافر

مسأله 1364 - مسافر در شهر مكهء قديم - كه از عقبهء مدنيين است تا ذي طوي - و مدينهء زمان حضرت رسول ( صلي الله عليه وآله و سلم ) و شهر كوفه و حرم حضرت سيد الشهداء ( عليه السلام ) مخير است نمازش را شكسته يا تمام بخواند ، و تمام افضل است ، هر چند احوط آن است كه در خارج از مسجد الحرام و مسجد النبي ( صلي الله عليه وآله و سلم ) حتي ملحقات آن دو مسجد بعد از زمان ائمه ( عليهم السلام ) ، و خارج مسجد كوفه ، و دور تر از اطراف ضريح مقدس ، نماز را تمام نخواند .

مسأله 1365 - كسي كه مي داند مسافر است و بايد نماز را شكسته بخواند ، اگر در غير چهار جايي كه در مسألهء پيش بيان شد عمدا تمام بخواند ، نمازش باطل است ، و اگر فراموش كند كه نماز مسافر شكسته است و تمام بخواند ، چنانچه در وقت يادش بيايد بايد اعاده كند ، و اگر بعد از وقت يادش بيايد قضا بر او نيست .

مسأله 1366 - كسي كه مي داند مسافر است و بايد نماز را شكسته بخواند اگر سهوا تمام بخواند ، چنانچه در اثناي وقت ملتفت شود نمازش باطل است ، و اگر بعد از وقت ملتفت شود قضا بر او نيست .

مسأله 1367 - مسافري كه نمي داند بايد نماز را شكسته بخواند ، اگر تمام بخواند نمازش صحيح است .

مسأله 1368 - مسافري كه مي داند بايد نمازش را شكسته بخواند ، اگر بعضي از خصوصيات آن را نداند - مثلا نداند كه در سفر هشت فرسخي بايد شكسته بخواند - چنانچه تمام بخواند و در وقت بفهمد ، بايد اعاده كند ، و در صورتي كه اعاده نكرد بعد از وقت بايد قضا كند ، و اگر بعد از وقت بفهمد قضا ندارد .

مسأله 1369 - مسافري كه مي داند بايد نماز را شكسته بخواند ، اگر به گمان اين كه سفر او كمتر از هشت فرسخ است تمام بخواند ، در صورتي كه در وقت بفهمد سفرش هشت فرسخ بوده ، نمازي را كه تمام خوانده بايد دوباره شكسته بخواند ، و اگر اعاده نكرد بايد قضا كند ، و اگر بعد از وقت بفهمد قضا بر او نيست .

مسأله 1370 - اگر فراموش كند كه مسافر است و نماز را تمام بخواند ، چنانچه در وقت يادش بيايد بايد شكسته اعاده كند ، و اگر اعاده نكرد بايد قضا كند ، و اگر بعد از وقت يادش بيايد قضا بر او نيست .

مسأله 1371 - كسي كه بايد نماز را تمام بخواند ، اگر شكسته به جا آورد نمازش باطل است ، ولي مسافري كه قصد ماندن ده روز در جايي داشته باشد ، و به جهت ندانستن حكم مسأله نماز را شكسته بخواند ، احتياط واجب آن است كه نماز را تمام اعاده نمايد .

مسأله 1372 - اگر مشغول نماز چهار ركعتي شود و در بين نماز يادش بيايد كه مسافر است ، يا ملتفت شود كه سفر او هشت فرسخ است ، چنانچه به ركوع ركعت سوم نرفته بايد نماز را دو ركعتي تمام كند ، و اگر قرائت يا تسبيح زياد كرده ، بنابر احتياط واجب دو سجده ء سهو به جا آورد ، و اگر به ركوع ركعت سوم رفته نمازش باطل است ، و در صورتي كه به مقدار خواندن يك ركعت هم وقت داشته باشد ، نماز را از سر شكسته بخواند ، و اگر به مقدار يك ركعت هم وقت باقي نباشد ، نماز را شكسته قضا نمايد

مسأله 1373 - اگر مسافر بعضي از خصوصيات نماز مسافر را نداند ، مثلا نداند كه اگر چهار فرسخ برود و چهار فرسخ برگردد بايد شكسته بخواند ، چنانچه به نيت نماز چهار ركعتي مشغول نماز شود و پيش از ركوع ركعت سوم مسأله را بفهمد ، بايد نماز را دو ركعتي تمام كند ، و اگر قرائت يا تسبيح زياد كرده ، بنابر احتياط واجب دو سجده ء سهو به جا آورد ، و اگر در ركوع ملتفت شود نمازش باطل است ، و در صورتي كه به مقدار يك ركعت هم از وقت مانده باشد نماز را شكسته بخواند ، و اگر به مقدار يك ركعت هم وقت باقي نباشد ، نماز را شكسته قضا نمايد . مسأله 1374 - مسافري كه بايد نماز را تمام بخواند ، اگر به واسطهء ندانستن مسأله به نيت نماز دو ركعتي مشغول نماز شود ، و در بين نماز مسأله را بفهمد ، بايد نماز را چهار ركعتي تمام كند . مسأله 1375 - مسافري كه نماز نخوانده ، اگر پيش از تمام شدن وقت به وطنش برسد ، يا به جايي برسد كه مي خواهد ده روز در آن جا بماند ، بايد نماز را تمام بخواند ، و كسي كه مسافر نيست ، اگر در اول وقت نماز نخواند و مسافرت كند ، در سفر بايد نماز را شكسته بخواند .

مسأله 1376 - اگر مسافري كه بايد نماز را شكسته بخواند ، نماز ظهر يا عصر يا عشاء او قضا شود ، بايد آن را دو ركعتي قضا نمايد ، اگر چه در غير سفر بخواهد قضاي آن را به جا آورد و اگر از كسي كه مسافر نيست يكي از اين سه نماز قضا شود ، بايد چهار ركعتي قضا نمايد ، اگر چه در سفر بخواهد آن را قضا نمايد .

مسأله 1377 - مستحب است نمازگزار بعد از هر نمازي سي مرتبه بگويد : ( سبحان الله والحمد لله ولا إله الا الله والله اكبر ) و براي مسافر در تعقيب نمازهاي شكسته مستحب مؤكد است .


بازگشت