احكام وضوي جبيره


احكام وضوي جبيره ).

1/329 - چـيـزي كـه با آن زخم و شكسته را مي بندند و دوايي كه روي زخم و مانند آن مي گذارند جبيره ناميده مي شود.
330 - اگر در يكي از جاهاي وضو زخم يا دمل يا شكستگي باشد چنانچه روي آن باز است و آب ضرر ندارد , بايد به طور معمول وضو گرفت .
331 - اگـر زخـم يـا دمل يا شكستگي در صورت و دستها است و روي آن باز است , و آب ريختن روي آن ضرر دارد , بايد اطراف زخم يا دمل را - به طوري كه در وضو گفته شد - از بالا به پايين بشويد.
و بـهتر آن است كه چنانچه كشيدن دست تر بر آن ضرر ندارد دست تر بر آن بكشد , و بعد پارچه پاكي روي آن بگذارد و دست تر را روي پارچه نيز بكشد و اما در شكستگي لازم است تيمم بنمايد.
332 - اگر زخم يا دمل يا شكستگي در جلوي سر يا روي پاها است و روي آن باز است , چنانچه نتواند آن را مـسـح كـنـد , به اين معني كه زخم مثلا تمام محل مسح را گرفته باشد , يا آنكه از مسح جاهاي سالم نيز متمكن نباشد در اين صورت لازم است تيمم نمايد , و بنابر احتياط مستحب وضو نيز گرفته و پارچه پاكي روي آن بگذارد و روي پارچه را با تري آب وضو كه در دست مانده مسح كند.
333 - اگر روي دمل يا زخم يا شكستگي بسته باشد , چنانچه باز كردن آن بدون مشقت ممكن است و آب هم براي آن ضرر ندارد , بايد باز كند و وضو بگيرد , چه زخم و مانند آن در صورت و دستها باشد , يا جلوي سر و روي پاها باشد.
334 - اگر زخم يا دمل يا شكستگي كه بسته است در صورت يا دستها باشد چنانچه باز كردن و ريختن آب روي آن ضرر دارد بايد مقداري را كه متمكن است از اطراف شسته و روي جبيره را مسح نمايد.
335 - اگـر نـمـي شـود روي زخم را باز كرد , ولي زخم و چيزي كه روي آن گذاشته شده پاك است , و رسـانـدن آب به زخم ممكن است و ضرر هم ندارد , بايد آب را به روي زخم از بالا به پايين برساند , و اگر زخـم يـا چيزي كه روي آن گذاشته شده نجس است , چنانچه آب كشيدن آن و رساندن آب به روي زخم مـمكن باشد , بايد آن را آب بكشد , و موقع وضو آب را به زخم برساند , و در صورتي كه آب براي زخم ضرر نـدارد , ولـي رساندن آب به روي زخم ممكن نيست , يا زخم نجس است و نمي شود آن را آب كشيد , بايد تيمم بنمايد.
336 - اگر جبيره تمام بعضي از اعضاي وضو را فرا گرفته باشد ظاهر اين است كه وضوي جبيره اي كافي است .
ولي اگر تمام اعضاي وضو را گرفته باشد , بنابر احتياط بايد تيمم نمايد و وضوي جبيره نيز بگيرد.
337 - لازم نـيـسـت جـبيره از جنس چيزهايي باشد كه نماز در او جايز است , بلكه اگر از حرير يا از اجزاء حيواني كه خوردن گوشت آن جايز نيست بوده باشد , مسح بر آن نيز جايز است .
338 - كسي كه در كف دست و انگشتها جبيره دارد , و در موقع وضو دست تر روي آن كشيده است , سر و پا را با همان رطوبت مسح كند.
339 - اگر جبيره تمام پهناي روي پا را گرفته , ولي مقداري از طرف انگشتان و مقداري از طرف بالاي پا باز است , بايد جاهايي كه باز است روي پا را و جايي كه جبيره است روي جبيره را مسح كند.
340 - اگر در صورت يا دستها چند جبيره باشد , بايد بين آنها را بشويد , و اگر جبيره ها در سر يا روي پاها باشد , بايد بين آنها را مسح كند , و در جاهايي كه جبيره است بايد به دستور جبيره عمل نمايد.
341 - اگـر جبيره بيشتر از معمول اطراف زخم را گرفته و برداشتن آن بدون مشقت ممكن نيست , بايد تـيـمـم نـمايد مگر اينكه جبيره در مواضع تيمم باشد , كه در اين صورت لازم است بين وضو و تيمم جمع نـمـايد , و در هر دو صورت اگر برداشتن جبيره بدون مشقت ممكن است بايد جبيره را بردارد , پس اگر زخم در صورت و دستها است اطراف آن را بشويد , و اگر در سر يا روي پاها است اطراف آن را مسح كند و براي جاي زخم به دستور جبيره عمل نمايد.
342 - اگر در جاي وضو زخم و جراحت و شكستگي نيست , ولي به جهت ديگري آب براي آن ضرر دارد , بايد تيمم كند.
343 - اگر جايي از اعضاء وضو را رگ زده است , و نمي تواند آن را آب بكشد لازم است تيمم نمايد ولي اگر آب براي آن ضرر دارد بايد به دستور جبيره عمل كند.
344 - اگـر در جـاي وضو يا غسل چيزي چسبيده است كه برداشتن آن ممكن نيست , يا به قدري مشقت دارد كـه نـمـي شود تحمل كرد , وظيفه اش تيمم است مگر آن كه آن چيز در مواضع تيمم باشد كه در اين صورت لازم است بين وضو و تيمم جمع كند , و اگر آن چيزي كه چسبيده دوا باشد , حكم جبيره را دارد.
345 - در غـير غسل ميت از ساير اغسال غسل جبيره اي مثل وضوي جبيره اي است , ولي بايد بنابر احتياط لازم آن را تـرتـيـبي به جا آورند و اظهر اين است كه اگر در بدن زخم يا دمل باشد مكلف مخير است بين غـسـل و تـيمم و در صورتي كه غسل را اختيار كند و در محل جبيره نباشد , احتياط مستحب آن است كه پـارچـه پاكي روي زخم يا دمل باز گذاشته و روي پارچه را مسح نمايد , و اما اگر در بدن شكستگي باشد بـايد غسل نمايد و احتياطا روي جبيره را هم مسح كند , و در صورتي كه مسح روي جبيره ممكن نباشد يا اينكه محل شكسته باز باشد لازم است تيمم كند.
346 - كسي كه وظيفه او تيمم است , اگر در بعضي از جاهاي تيمم او زخم يا دمل يا شكستگي باشد , بايد به دستور وضوي جبيره اي , تيمم جبيره اي نمايد.
347 - كـسـي كـه بايد با وضو يا غسل جبيره اي نماز بخواند , چنانچه بداند كه تا آخر وقت عذر او برطرف نـمي شود , مي تواند در اول وقت نماز بخواند ولي اگر اميد دارد كه تا آخر وقت عذر او برطرف شود , بهتر آن است كه صبر كند , و چنانچه عذر او برطرف نشد در آخر وقت نماز را با وضو يا غسل جبيره اي بجا آورد.
و در صورتي كه اول وقت نماز را خواند و تا آخر وقت عذرش برطرف شد احتياط مستحب آن است كه وضو گرفته يا غسل كرده و نماز را اعاده نمايد.
348 - اگر انسان براي مرضي كه در چشم او است موي چشم خود را بچسباند , بايد تيمم كند.
349 - كـسـي كه نمي داند وظيفه اش تيمم است يا وضوي جبيره اي , بنابر احتياط واجب بايد هر دو را بجا آورد.
350 - نمازهايي را كه انسان با وضوي جبيره اي خوانده صحيح است , و مي تواند با آن وضو نمازهاي بعدي را نيز بجا آورد.


بازگشت