نماز قضا


نماز قضا
مساله 1379 - كسي كه نماز واجب خود را در وقت آن نخوانده , بايد قضاي آن را بجا آورد اگرچه در تـمـام وقـت نماز, خواب مانده يا بواسطه مستي نماز نخوانده باشد, ولي نمازهائي را كه زن در حال حيض يا نفاس نخوانده قضا ندارد چه نمازهاي يوميه باشد چه غير آن , و نيز كسي كه در تمام وقت نماز بيهوش بوده قضا ندارد چه يوميه باشد چه غير آن .
مـسـالـه 1380 - اگـر بـعد از وقت نماز بفهمد نمازي را كه خوانده باطل بوده , بايد قضاي آن را بخواند.
مساله 1381 - كسي كه نماز قضا دارد, بايد در خواندن آن كوتاهي نكند ولي واجب نيست فورا آن را بجا آورد.
مساله 1382 - كسي كه نماز قضا دارد, مي تواند نماز مستحبي بخواند.
مـسـالـه 1383 - اگـر انـسان احتمال دهد كه نماز قضائي دارد يا نمازهائي را كه خوانده صحيح نبوده , مستحب است احتياطا قضاي آنها رابجا آورد.
مـسـالـه 1384 - در قضاي نمازهاي يوميه ترتيب لازم نيست - مگر در نمازهائي كه در اداي آنها ترتيب هست مثل نماز ظهر و عصر يا مغرب و عشا از يك روز - اگرچه بهتر مراعات ترتيب است .
مـسـاله 1385 - اگر بخواهد قضاي چند نماز غير يوميه مانند نماز آيات را بخواند, يا مثلا بخواهد قضاي يك نماز يوميه و چند نماز غير يوميه رابخواند, لازم نيست آنها را به ترتيب بجا آورد.
مـسـاله 1386 - اگر ترتيب نمازهائي را كه نخوانده فراموش كند, بهتر آن است كه طوري آنها را بـخواند كه يقين كند به ترتيبي كه قضا شده بجا آورده , است مثلا اگر قضاي يك نماز ظهر و يك نـمـاز مـغرب بر او واجب است و نمي داند كدام اول قضا شده , اول يك نماز مغرب و بعد از آن يك نماز ظهر و دوباره نماز مغرب را بخواند, يا اول يك نماز ظهر و بعد از آن يك نماز مغرب و دوباره نماز ظهر را بخواند, تا يقين كند هر كدام راكه اول قضا شده اول خوانده است .

مـسـاله 1387 - اگر نماز ظهر يك روز و نماز عصر روز ديگر يا دو نماز ظهر يا دو نماز عصر از او قـضـا شده و نمي داند كدام اول قضا شده است ,چنانچه دو نماز چهار ركعتي بخواند به نيت اينكه اولي قضاي نماز روز اول و دومي قضاي نماز روز دوم باشد, در حاصل شدن ترتيب كافي است .
مـساله 1388 - اگر يك نماز ظهر و يك نماز عشا يا يك نماز عصر و يك نماز عشا از او قضا شود و نـدانـد كدام اول قضا شده است , بهتر آن است كه طوري آنها را بخواند كه يقين كند به ترتيب بجا آورده اسـت , مثلا اگر يك نماز ظهر و يك نماز عشا از او قضا شده و اولي آنها را نمي داند,اول يك نماز ظهر, بعد از آن يك نماز عشا, دوباره يك نماز ظهر بخواند, يا اول يك نماز عشا, بعد يك نماز ظهر, دوباره يك نماز عشابخواند.
مـسـالـه 1389 - كسي كه مي داند يك نماز چهار ركعتي نخوانده ولي نمي داند نماز ظهر است يا نـمـاز عـشـا, اگـر يك نماز چهار ركعتي به نيت قضاي نمازي كه نخوانده بجا آورد كافي است , و نسبت به جهر و اخفات مخير مي باشد.
مـسـالـه 1390 - كـسـي كه پنج نماز پشت سر هم از او قضا شده و نمي داند اولي آنها كدام است , چـنانچه نه نماز به ترتيب بخواند مثلا از نماز صبح شروع كند و بعد از آنكه ظهر و عصر و مغرب و عـشـا را خـوانـد دو مـرتـبـه نـمـاز صـبح وظهر وعصر ومغرب را بخواند, يقين به ترتيب حاصل نموده است .
مساله 1391 - كسي كه مي داند نمازهاي پنج گانه او هر كدام از يك روز قضا شده و ترتيب آنها را نـمـي دانـد بهتر اين است كه پنج شبانه روزنماز بخواند, و اگر شش نماز از شش روز او قضا شده شـش شـبانه روز نماز بخواند, و همچنين براي هر نمازي كه به نمازهاي قضاي او اضافه شود,يك شبانه روز بيشتر بخواند تا يقين كند به ترتيبي كه قضا شده بجا آورده است , مثلا اگر هفت نماز از هفت روز نخوانده باشد هفت شبانه روزقضا نمايد.
مساله 1392 - كسي كه مثلا چند نماز صبح ياچند نماز ظهر از او قضا شده وشماره آنها را نمي داند يا فراموش كرده , مثلا نمي داند كه سه يا چهاريا پنج نماز بوده , چنانچه مقدار كمتر را بخواند كافي است , ولي بهتر اين است كه به قدري نماز بخواند كه يقين كند تمام آنها را خوانده است , مثلااگر فراموش كرده كه چند نماز صبح از او قضا شده است و يقين دارد كه بيشتر از ده تا نبوده , احتياطا ده نماز صبح بخواند.
مـسـالـه 1393 - كسي كه فقط يك نماز قضا از روزهاي پيش دارد, بهتر اين است كه اگر ممكن است اول آن را بخواند بعد مشغول نماز آن روزشود, و نيز اگر از روزهاي پيش نماز قضا ندارد ولي يـك نـمـاز يا بيشتر از همان روز از او قضا شده است , در صورتي كه ممكن باشد بهتر اين است كه نماز قضاي آن روز را پيش از نماز ادا بخواند.
مـسـالـه 1394 - اگر در بين نماز يادش بيايد كه يك نماز يا بيشتر از همان روز از او قضا شده , يا فـقـط يـك نماز قضا از روزهاي پيش دارد,چنانچه وقت وسعت دارد و ممكن است نيت را به نماز قـضـا برگرداند بهتر اين است كه نيت نماز قضا كند, مثلا اگر در نماز ظهر پيش از ركوع ركعت سوم يادش بيايد كه نماز صبح آن روز قضا شده , در صورتي كه وقت نماز ظهر تنگ نباشد, نيت را بـه نماز صبح برگرداند و آن را دو ركعتي تمام كند بعد از آن ظهر را بخواند, ولي اگر وقت تنگ است يا نمي تواند نيت را به نماز قضا برگرداند مثلا در ركوع ركعت سوم نماز ظهر يادش بيايد كه نماز صبح را نخوانده , چون اگر بخواهد نيت نماز صبح كند يك ركوع كه ركن است زياد مي شود, نبايد نيت را به قضاي صبح برگرداند.
مـساله 1395 - اگر از روزهاي گذشته نمازهاي قضا دارد و يك نماز يا بيشتر هم از همان روز از او قـضـا شـده , چـنـانـچـه براي قضاي تمام آنهاوقت ندارد, يا نمي خواهد همه را آن روز بخواند, مـسـتـحـب اسـت نـمـاز قـضـاي آن روز را پـيـش از نـماز ادا بخواند, و بهتر اين است كه بعد از خواندن قضاي نمازهاي سابق دوباره نماز قضائي را كه در آن روز پيش از نماز ادا خوانده بجا آورد.
مـسـالـه 1396 - تا انسان زنده است اگرچه از قضاي نمازهاي خود عاجز باشد, ديگري نمي تواند نمازهاي او را قضا نمايد.
مـسـاله 1397 - نماز قضا را با جماعت مي شود خواند, چه نماز امام جماعت ادا باشد يا قضا, و لازم نـيـسـت هـر دو يك نماز را بخوانند, مثلا اگرنماز قضاي صبح را با نماز ظهر يا عصر امام بخواند اشكال ندارد.
مساله 1398 - مستحب است بچه مميز را ( يعني بچه اي كه خوب وبد را مي فهمد ) به نمازخواندن و عبادتهاي ديگر عادت دهند, بلكه مستحب است او را به قضاي نمازها هم وادار نمايند.


بازگشت