نماز جمعه


گاهي عبادات اسلامي، غير از جهات روحي و معنوي، آثار و جنبه هاي سياسي و اجتماعي هم دارد، به خصوص آنچه كه به صورت آشكار و گروهي با آداب و ويژگي هاي خاص اجرا مي شود.
نماز جمعه، يكي از اين آيين هاي مقدس و باشكوه است كه امت نمازگزار، در كنار بركات معنوي و ثواب عبادت، به آثار و نتايج اجتماعي آن نيز نايل مي شود.
نماز جمعه، مظهر شكوه اسلام و عظمت مسلمين و وحدت بخش صفوف و خنثي كننده ي توطئه ها و تفرقه افكني هاست.
نماز جمعه، دو ركعت است كه همراه با دو خطبه از سوي امام جمعه به جاي نماز ظهر روز جمعه خوانده مي شود. در خطبه هايش، علاوه بر دعوت به تقوا و طرح مسائل اخلاقي و سازنده كه از واجبات خطبه است، طرح مسائل اخلاقي و سازنده كه از واجبات خطبه است، طرح مشكلات مردم و مسائل اجتماعي مسلمانان و آگاهي هاي سياسي و هشدار نسبت به خطرها و دشمن ها و... نيز ضروري است و همين محتوا، به نماز جمعه تأثير فراوان در زمينه روشنگري انديشه ها مي دهد.
ضرورت شركت مستمر در نماز جمعه، مورد تأكيد اسلام است و اگر كسي بي دليل و عذر در جماعت مسلمانان و نماز جمعه ي آن ها شركت نكند، نشانه ي نوعي نفاق است.
رسول خدا صلي الله عليه و آله فرموده است: هركس سه جمعه ي پياپي، بدون عذر و بيماري، عمدا در نماز جمعه شركت نكند بر دل او مهري از نفاق زده مي شود. (1)
نماز جمعه، حج مساكين است. (2)
نماز جمعه «ياد خدا» ست و خداوند در قرآن مي فرمايد:
«يَأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ إِذَا نُودِيَ لِلصَّلَوةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْاْ إِليَ ذِكْرِ اللَّهِ وَ ذَرُواْ الْبَيْعَ...؛ (3)
اي مؤمنان! هرگاه به نماز روز جمعه فراخوانده مي شويد، به سوي «ياد خدا» بشتابيد و داد و ستد را رها كنيد.»

روز جمعه، روز تعطيلي مسلمانان است تا در كنار نظافت و استراحت، به تقويت بعد معنوي و اجتماعي خود بپردازند.
دشمنان اسلام، كه همواره در صدد تفرقه و تضعيف مسلمانان اند، از برگزاري مراسم نماز جمعه ناراحت مي شوند و تلاش در شكستن اين سد استوار ايماني دارند.
امام خميني قدس سره مي فرمود: «نمازهاي جمعه را با شكوه بجا بياوريد، و نمازهاي غير جمعه را هم، كه شيطان ها از نماز مي ترسند، از مسجد مي ترسند...» (4)

پاورقي

1- وسائل الشيعه، ج 5، ص 6.
2- وسائل الشيعه، ج 5، ص 5.
3- سوره مباركه جمعه، آيه 9.
4- صحيفه نور، ج 12، ص 149؛ راز نماز، محسن قرائتي، ص99-97.

بازگشت