نماز چهارده معصوم عليهم السلام


نماز حضرت رسول صلي الله عليه و آله و سلم
نماز حضرت صلي الله عليه و آله و سلم دو ركعت است. در هر ركعت بعد از حمد، پانزده مرتبه سوره ي قدر، و در هر يك از ركوع و بعد از سر برداشتن از آن و در سجود و بعد از سر برداشتن از آن و در سجده ي دوم و بعد از سر برداشتن از آن، پانزده مرتبه سوره ي قدر را بخواند، بعد از آن ركعت دوم را مثل ركعت اول انجام دهد.
اگر چنين كند منصرف شود، در حالي كه مابين او و خداوند گناهي نماند، مگر اين كه بخشيده شود و هر چه را كه طلب كرده به او بدهند.
و مستحب است بعد از آن دعا بخواند كه در مفاتيح ذكر شده است.

نماز حضرت علي عليه السلام
چهار ركعت است به دو تشهد و دو سلام. در هر ركعت بعد از حمد پنجاه مرتبه سوره ي توحيد خوانده مي شود.
امام صادق عليه السلام فرمود: «كسي كه اين نماز را به جا آورد از گناهان بيرون آيد مانند روزي كه از مادر متولد شده باشد و حاجت هاي او برآورده شود.»

نماز حضرت فاطمه سلام الله عليها
نماز حضرت عليهاالسلام دو ركعت است، در ركعت اول بعد از حمد، صد مرتبه سوره ي قدر و در ركعت دوم بعد از حمد صد مرتبه سوره ي توحيد مي خواند و بعد از فارغ شدن از نماز تسبيحات حضرت زهرا عليهاالسلام را انجام مي دهد و وارد شده كه اين افضل نمازهاي مستحبي است و در اول شب ذي الحجه مؤكد است.

نماز استغاثه به فاطمه زهرا سلام الله عليها
محدث قمي در كتاب «باقيات الصالحات» از مكارم الاخلاق نقل مي كند كه:
نماز استغاثه به حضرت زهرا عليهاالسلام چنين روايت شده كه: هرگاه تو را حاجتي باشد به سوي حق تعالي و سينه ات تنگ شده باشد، دو ركعت نماز بخوان، چون سلام نماز گفتي، سه مرتبه تكبير بگو و تسبيح حضرت فاطمه عليهاالسلام را بخوان، پس به سجده برو و صد مرتبه بگو: «يا مولاتي يا فاطمةُ اغيثيني» سپس طرف راست صورت را بر زمين بگذار و همين را صد و ده مرتبه بگو و حاجت خود را ياد كن كه برآورده مي شود. ان شاء الله تعالي

نماز توبه كنندگان
شيخ صدوق - رحمة الله - از هشام بن سالم (به حذف اسناد) از حضرت صادق عليه السلام روايت كند كه فرمود: «هر كس چهار ركعت نماز بخواند و هر ركعت پنجاه مرتبه قل هو الله احد» را بخواند، نماز حضرت فاطمه عليهاالسلام را به جاي آورده و اين نماز، نماز توبه كنندگان است.

نماز ديگر فاطمه زهرا سلام الله عليها
سيد علي بن طاووس گويد: «نماز حضرت فاطمه عليهاالسلام دو ركعت است كه در هر ركعت پس از سوره ي حمد، شصت مرتبه سوره ي «قل هو الله احد» خوانده مي شود.

نماز ديگر فاطمه زهرا سلام الله عليها
محمد بن علي حلبي روز جمعه خدمت حضرت امام صادق عليه السلام شرفياب شد و سؤال كرد: مي خواهم مرا عملي تعليم فرمايي كه بهترين اعمال باشد در اين روز!
حضرت فرمود: «من نمي دانم كسي را كه بزرگ تر باشد نزد رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم از حضرت فاطمه عليهاالسلام و نمي دانم چيزي را افضل از آنچه تعليم كرد پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم به فاطمه عليهاالسلام كه فرمود: «هر كه صبح كند در روز جمعه، سپس غسل كند و قدم ها را بگستراند و چهار ركعت نماز كند، به دو سلام و بخواند در ركعت اول بعد از حمد، توحيد پنجاه مرتبه و در ركعت دوم بعد از حمد، و العاديات پنجاه مرتبه و در ركعت سوم بعد از حمد، اذا زلزلت پنجاه مرتبه و در ركعت چهارم بعد از حمد، اذا جاء نصرالله پنجاه مرتبه و اين سوره ي نصر است و آخرين سوره اي است كه نازل شده و چون از نماز فارغ شود، اين دعا را بخواند:
«إِلَهِي وَ سَيِّدِي مَنْ تَهَيَّأَ أَوْ تَعَبَّأَ أَوْ أَعَدَّ أَوِ اسْتَعَدَّ لِوِفَادَةٍ إِلَي مَخْلُوقٍ رَجَاءَ رِفْدِهِ وَ فَوَائِدِهِ وَ نَائِلِهِ وَ فَوَاضِلِهِ وَ جَوَائِزِهِ فَإِلَيْكَ يَا إِلَهِي كَانَتْ تَهْيِئَتِي وَ تَعْبِئَتِي وَ إِعْدَادِي وَ اسْتِعْدَادِي رَجَاءَ رِفْدِكَ وَ مَعْرُوفِكَ وَ نَائِلِكَ وَ جَوَائِزِكَ فَلَا تخيبي [تُخَيِّبْنِي ] مِنْ ذَلِكَ يَا مَنْ لَا يُخَيِّبُ مَسْأَلَةَ سَائِلٍ وَ لَا تَنْقُصُهُ عَطِيَّةُ نَائِلٍ لَمْ آتِكَ بِعَمَلٍ صَالِحٍ قَدَّمْتُهُ وَ لَا بِشَفَاعَةِ مَخْلُوقٍ رَجَوْتُهُ أَتَقَرَّبُ إِلَيْكَ بِشَفَاعَةِ مُحَمَّدٍ وَ أَهْلِ بَيْتِهِ صَلَوَاتُكَ عَلَيْهِمْ أَجْمَعِينَ أَرْجُو عَظِيمَ عَفْوِكَ الَّذِي عَفَوْتَ بِهِ عَلَي الْخَاطِئِينَ عِنْدَ عُكُوفِهِمْ عَلَي الْمَحَارِمِ فَلَمْ يَمْنَعْكَ طُولُ عُكُوفِهِمْ عَلَي الْمَحَارِمِ أَنْ عُدْتَ عَلَيْهِمْ بِالْمَغْفِرَةِ وَ أَنْتَ سَيِّدِيَ الْعَوَّادُ بِالنَّعْمَاءِ وَ أَنَا الْعَوَّادُ بِالْخَطَاءِ أَسْأَلُكَ بِمُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِينَ أَنْ تَغْفِرَ لِي ذَنْبِيَ الْعَظِيمَ فَإِنَّهُ لَا يَغْفِرُ ذَنْبِيَ الْعَظِيمَ إِلَّا الْعَظِيمُ يَا عَظِيمُ يَا عَظِيمُ يَا عَظِيمُ يَا عَظِيمُ يَا عَظِيمُ يَا عَظِيمُ؛ (1)
اي معبودم و اي آقايم! هر كسي مهيا و مجهز و آماده و توشه برگرفته است، تا به اميد صله و عطا و بهره و عطيه و بخشش و جايزه اي نزد مخلوقي برود
پس مهيا شدنم، و مجهز بودنم، و آمادگيم و توشه برگرفتنم، به اميد بهره هايت و نيكي شناخته شده ات، و عطيه مطلوبت و جايزه هايت، به سوي توست، اي معبودم! پس اي آن كه درخواست درخواست كننده اي نزد او ضايع نشد، و بخشش خواهنده اي در او كاستي پديد نياورد، مرا محروم مفرما، چرا كه من با عمل صالحي كه قبلاً انجام داده ام و يا شفاعت مخلوقي كه اميد بدو بسته ام، و تقرب بدو جسته ام، نزد تو نيامده ام، جز به شفاعت محمد و خاندانش - كه درود تو بر او و خاندان پاكش باد - به درگاه تو آمده ام و اميدوار به عفو و بخشش بزرگت، كه بر خطاكاراني كه محرمات تو را انجام داده اند، وعده داده اي مي باشم. آنگونه كه پافشاري طولاني آنان در انجام امور حرام، تو را از بخشش و جود به آنان باز نداشت و تو اي آقاي من! بسيار نعمت دهنده اي و من بسيار خطاكارم، به حق محمد و خاندان پاكش از تو مي خواهم، كه گناه بزرگم را ببخشايي؛ چرا كه گناه بزرگ را جز بزرگ نمي بخشد. اي بزرگ! اي بزرگ! اي بزرگ! اي بزرگ! اي بزرگ! اي بزرگ!»

نماز امام حسن عليه السلام
نماز امام حسن عليه السلام در روز جمعه و آن چهار ركعت است مثل نماز اميرالمؤمنين عليه السلام.
نماز ديگر: در روز جمعه و آن نيز چهار ركعت است، در هر ركعت حمد يك مرتبه و توحيد بيست و پنج مرتبه

نماز امام حسين عليه السلام
نماز حضرت امام حسين عليه السلام چهار ركعت است، در هر ركعت سوره ي فاتحه پنجاه مرتبه و سوره ي توحيد پنجاه مرتبه، و در ركوع فاتحه و توحيد هر يك ده مرتبه، و چون از ركوع سر بردارد، هر يك را ده مرتبه، و همچنين در سجده ي اولي و در بين دو سجده و در سجده ي دوم هر يك ده مرتبه، و چون از چهار ركعت فارغ شدي و سلام گفتي اين دعا بخوان: «اللَّهُمَّ أَنْتَ الَّذِي اسْتَجَبْتَ لِآدَمَ وَ حَوَّاء...» تا آخر دعا (2)
كه في الجمله طولاني است.

نماز امام زين العابدين عليه السلام
نماز امام سجاد عليه السلام چهار ركعت است، در هر ركعت حمد يك مرتبه و توحيد صد مرتبه.
نماز ديگر: كه بنا به روايت قطب راوندي دو ركعت است، در هر ركعت بعد از حمد صد مرتبه آية الكرسي خوانده مي شود.

نماز حضرت باقر عليه السلام
نماز حضرت باقر عليه السلام دو ركعت است، در هر ركعت حمد يك مرتبه و « سُبحانَ اللَّهِ وَ الْحُمْدُ لِلَّهِ، وَ لا الهَ الاَّ اللَّه و الله اكبر» صد مرتبه.

نماز امام صادق عليه السلام
نماز امام صادق عليه السلام دو ركعت است. در هر ركعت يك مرتبه سوره ي حمد و صد مرتبه آيه ي:
«شَهِدَ اللَّهُ أَنَّهُ لا إِلهَ إِلَّا هُوَ وَ الْمَلائِكَةُ- وَ أُولُوا الْعِلْمِ قائِماً بِالْقِسْطِ- لا إِلهَ إِلَّا هُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ » خوانده شود و پس از سلام نيز دعاي آن حضرت را بخواني.

نماز امام كاظم عليه السلام
نماز حضرت امام كاظم عليه السلام دو ركعت است، در هر ركعت حمد يك مرتبه و توحيد دوازده مرتبه. دعاي آن حضرت در مفاتيح الجنان ذكر شده است.

نماز امام رضا عليه السلام
نماز حضرت امام رضا عليه السلام شش ركعت است، در هر ركعت حمد يك مرتبه و بعد از حمد «هَل اتي علَي الاِنسان...» ده مرتبه. دعاي آن حضرت در مفاتيح الجنان ذكر شده است.

نماز حضرت جواد عليه السلام
نماز حضرت جواد عليه السلام دو ركعت است، و در هر ركعت حمد يك مرتبه و توحيد هفتاد مرتبه. بعد از سلام اين دعا را بخواند:
«اللَّهُمَّ رَبَّ الْأَرْوَاحِ الْفَانِيَةِ وَ الْأَجْسَادِ الْبَالِيَةِ أَسْأَلُكَ بِطَاعَةِ الْأَرْوَاحِ الرَّاجِعَةِ إِلَي أَجْسَادِهَا وَ بِطَاعَةِ الْأَجْسَادِ الْمُلْتَئِمَةِ بِعُرُوقِهَا وَ بِكَلِمَتِكَ النَّافِذَةِ بَيْنَهُمْ وَ أَخْذِكَ الْحَقَّ مِنْهُمْ وَ الْخَلَائِقُ بَيْنَ يَدَيْكَ يَنْتَظِرُونَ فَصْلَ قَضَائِكَ وَ يَرْجُونَ رَحْمَتَكَ وَ يَخَافُونَ عِقَابَكَ صَلِّ عَلَي مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اجْعَلِ النُّورَ فِي بَصَرِي وَ الْيَقِينَ فِي قَلْبِي وَ ذِكْرَكَ بِاللَّيْلِ وَ النَّهَارِ عَلَي لِسَانِي وَ عَمَلًا صَالِحاً فَارْزُقْنِي ؛
اي خدا اي پروردگار ارواحي كه از اين جهان فاني رفته و اي پروردگار اجساد پوسيده از تو مي خواهم به حق فرمانبري آن ارواح كه به سوي اجساد خود باز گردند و به حق فرمانبري اجسادي كه با رگهاي خود پيوند شوند و به حق فرمان نافذت در ميان آنها و گرفتن حقت از ايشان و در آن حال كه خلائق در برابرت به انتظار صدور حكم و اميدوار به رحمتت و خائف از عقاب توأند درود فرست بر محمد و آل محمد و بنه نور و روشني در ديده ام و يقين در دلم و ذكرت را شب و روز بر زبانم و عمل صالح روزي من گردان.»

نماز حضرت هادي عليه السلام
نماز حضرت هادي عليه السلام دو ركعت است، در ركعت اول سوره ي حمد و يس و در ركعت دوم سوره ي حمد و الرحمن.
نماز ديگر: دو ركعت است در هر ركعت بعد از حمد، هفتاد مرتبه سوره ي توحيد.

نماز امام حسن عسكري عليه السلام
نماز امام حسن عسكري عليه السلام چهار ركعت است، در دو ركعت اول بعد از حمد پانزده مرتبه سوره ي زلزلت، و در دو ركعت آخري بعد از حمد پانزده مرتبه سوره ي توحيد.

نماز حضرت صاحب الزمان (عج)
شيخ حسن بن مثله جمكراني مي گويد امام زمان فرمودند: به مردم بگو به مسجد جمكران رغبت كنند و آن را عزيز دارند و چهار ركعت نماز در آن گزارند.
دو ركعت اول به نيت نماز تحيت مسجد است، كه در هر ركعت آن يك مرتبه سوره ي حمد و هفت مرتبه سوره ي توحيد خوانده مي شود و در حالت ركوع و سجود هم هفت مرتبه ذكر را تكرار كنند.

دو ركعت به نيت نماز امام صاحب الزمان (عج) خوانده مي شود. بدين صورت كه سوره ي حمد را شروع مي كنيم و چون به آيه ي «اياك نعبد و اياك نستعين» مي رسيم، اين آيه ي شريفه را صد مرتبه تكرار مي كنيم و بعد از آن بقيه ي سوره ي حمد را مي خوانيم، بعد از پايان حمد سوره ي توحيد را يك بار مي خوانيم و به ركوع مي رويم. ذكر ركوع را هفت مرتبه پشت سر هم تكرار مي كنيم و ذكر هر كدام از سجده ها نيز هفت مرتبه است. ركعت دوم نيز به همين گونه است. چون نماز به پايان برسد و سلام داده شود يك بار گفته مي شود «لا اله الا الله» و به دنبال آن تسبيحات حضرت زهرا عليهاالسلام خوانده شود و بعد از آن به سجده رفته و صد بار مي گوييم: «اللهم صل علي محمد و آل محمد» (3)

امام مهدي (عج) فرمودند: «هر كه اين دو ركعت نماز را در مسجد مقدس جمكران بخواند، مانند آن است كه دو ركعت نماز در كعبه خوانده باشد.

نماز حضرت صاحب الزمان عليه السلام در مفاتيح الجنان، دو ركعت است و مي خواني در هر ركعت سوره حمد را و چون به اياك نعبد و اياك نستعين برسي صد مرتبه تكرار كن. و در مرتبه آخر سوره حمد را تمام مي كني و سوره قل هو الله احد را مي خواني يك مرتبه و چون از نماز فارغ شدي اين دعا را مي خواني:
«اللَّهُمَّ عَظُمَ الْبَلَاءُ وَ بَرِحَ الْخَفَاءُ وَ انْكَشَفَ الْغِطَاءُ وَ ضَاقَتِ الْأَرْضُ بِمَا وَسِعَتِ السَّمَاءُ وَ إِلَيْكَ يَا رَبِّ الْمُشْتَكَي وَ عَلَيْكَ الْمُعَوَّلُ فِي الشِّدَّةِ وَ الرَّخَاءِ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَي مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ الَّذِينَ أَمَرْتَنَا بِطَاعَتِهِمْ وَ عَجِّلِ اللَّهُمَّ فَرَجَهُمْ بِقَائِمِهِمْ وَ أَظْهِرْ إِعْزَازَهُ يَا مُحَمَّدُ يَا عَلِيُّ يَا عَلِيُّ يَا مُحَمَّدُ اكْفِيَانِي فَإِنَّكُمَا كَافِيَايَ يَا مُحَمَّدُ يَا عَلِيُّ يَا عَلِيُّ يَا مُحَمَّدُ انْصُرَانِي فَإِنَّكُمَا نَاصِرَايَ يَا مُحَمَّدُ يَا عَلِيُّ يَا عَلِيُّ يَا مُحَمَّدُ احْفَظَانِي فَإِنَّكُمَا حَافِظَايَ يَا مَوْلَايَ يَا صَاحِبَ الزَّمَانِ الْغَوْثَ الْغَوْثَ الْغَوْثَ أَدْرِكْنِي أَدْرِكْنِي أَدْرِكْنِي الْأَمَانَ الْأَمَانَ الْأَمَان » (4)

كيفيت نمازهاي هديه معصومين عليهم السلام
روايت شده از معصومين عليهم السلام و قطب راوندي مي فرمايد:
1- كسي كه در روز جمعه هشت ركعت نماز گزارد يعني بعد از هر دو ركعت سلام گويد، چهار ركعت آن را هديه به حضرت رسول صلي الله عليه و آله و سلم كند و چهار ركعت ديگر را به حضرت فاطمه عليهاالسلام هديه نمايد.
و روز شنبه چهار ركعت نماز مي گزارد و آن را به اميرالمؤمنين عليه السلام هديه مي فرستد.
روز يك شنبه چهار ركعت هديه به امام حسن عليه السلام
روز دوشنبه چهار ركعت هديه به امام حسين عليه السلام
روز سه شنبه چهار ركعت هديه به امام سجاد عليه السلام
روز چهارشنبه چهار ركعت هديه به امام باقر عليه السلام
روز پنج شنبه چهار ركعت هديه به امام صادق عليه السلام
روز جمعه هشت ركعت مي خواني چهار ركعت آن را به رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم و چهار ركعت را به فاطمه زهرا عليهاالسلام هديه مي كني.
روز شنبه چهار ركعت هديه به امام كاظم عليه السلام
روز يك شنبه چهار ركعت هديه به امام رضا عليه السلام
روز دوشنبه چهار ركعت هديه به امام جواد عليه السلام
روز سه شنبه چهار ركعت هديه به امام هادي عليه السلام
روز چهارشنبه چهار ركعت هديه به امام حسن عسكري عليه السلام
روز پنج شنبه چهار ركعت هديه به امام زمان عليه السلام.
و پس از هر دو ركعت از آن نمازها اين دعا را مي خواني:
«اللَّهُمَّ أَنْتَ السَّلَامُ وَ مِنْكَ السَّلَامُ وَ إِلَيْكَ يَعُودُ السَّلَامُ حَيِّنَا رَبَّنَا مِنْكَ بِالسَّلَامِ اللَّهُمَّ إِنَّ هَذِهِ الرَّكَعَاتِ هَدِيَّةٌ مِنِّي إِلَي وَلِيِّكَ فُلَانِ بْنِ فُلَانٍ فَصَلِّ عَلَي مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ بَلِّغْهُ إِيَّاهَا وَ أَعْطِنِي أَفْضَلَ أَمَلِي وَ رَجَائِي فِيكَ وَ فِي رَسُولِكَ وَ فِيهِ وَ تَدْعُو بِمَا تُحِب .»
و در هر يك از روزها به جاي كلمه ي «فلان» نام آن امامي را مي گويي كه نماز را به او هديه مي كني. پس آنگاه هر دعا كه خواستي از خداوند مي طلبي. (5)

پاورقي

1- بحار الأنوار (چاپ بيروت)، ج 86، ص 369.
2- جمال الأسبوع، ص271.
3- ثواب نمازهاي مستحبي، عباس عزيزي، ص 52-67.
4- زاد المتقين (معراج المؤمنين)، علي شهرضائي نجفي، ص26-27.
5- الدعوات (للراوندي)/ سلوة الحزين، النص، ص 109.

بازگشت